Начало Новини Актуално Помагат на предприемчиви безработни от Стара Загора да започнат собствен бизнес

Помагат на предприемчиви безработни от Стара Загора да започнат собствен бизнес

Актуално

Безработни могат да започнат собствен бизнес по проект Подкрепа за предприемчивите българи. Той е по оперативна програма Развитие на човешките ресурси, съобщи Жулиета Върлякова, началник на отдел Посреднически услуги в дирекция Бюро по труда в Стара Загора. Ще се подпомогнат безработни, които имат ясна идея да започнат стопанска дейност, чрез предоставянето на специализирани обучения и услуги.

Обучението е за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес. Идеята е да се създадат условия за постигане на устойчива заетост на лицата чрез самонаемане и възможност за разкриване на нови работни места в новосъздадени бизнеси, пише вестник Национална бизнес поща.
Проектът ще се изпълнява на територията на цялата страна и в него участват 105 дирекции бюрото по труда. Той е с продължителност 28 месеца. Стойността му е 20 000 000 лева. В него ще се включат 50 000 безработни от цялата страна. Те ще бъдат обучавани по групи от 10 - 15 човека.
Проектът е насочен към хората със средно и по-високо образование. В това число безработни младежи и други, които искат да стартират собствен бизнес и да разработят бизнес план или маркетингова стратегия. Изключват се дълготрайните безработни и тези, които са на социално подпомагане. Безработните ще бъдат обучавани по професии като Сътрудник в малък и среден бизнес, Сътрудник в бизнес услуги и Икономист. Докато трае обучението, те ще получават стипендии. Ще има и консултации на безработни, които искат да регистрират самостоятелни предприятия. Преди това обаче те трябва успешно да са преминали обучението и да са придобили предприемачески, управленски и бизнес умения и да са подготвили проект на бизнес план.

Още новини