Начало Новини Актуално Половината българи ползват интернет. 52% не четат вестници

Половината българи ползват интернет. 52% не четат вестници

Актуално
интернет вестници телевизия

За три години потребителите на интернет у нас са се увеличили от 34% на 51%, съобщи Мира Радева от Института за социологически и маркетингови изследвания (МБМД). 91% от тези 51% ползват интернет почти всекидневно. Само 1% използват интернет за работа, твърдят от института.

28% от българите говорят с близки и приятели, 25% - използват електронна поща, други 25% търсят информация, а 23% четат новини в информационни сайтове. 19% от хората в България ползват мрежата основно, за да влизат в социални мрежи, а 10% четат електронни издания и вестници.
Най-често посещаваният сайт е Facebook.com, следват Abv.bg и Google.com. 53% от българите смятат, че сателитните цифрови оператори предлагат по-качествена услуга от кабелните. 15% гледат цифрова телевизия, защото смятат, че е по-престижно.
Намалява непрекъснато делът на кабелните оператори за сметка на нарастващата цифровизация, а ефирното разпространение губи значение.

В България има 2,53 млн. домакинства и 1/4 - 600 хил. домакинства от тях, приемат цифров сигнал. В едно домакинство има средно по два телевизора. Най-гледани телевизии са Би Ти Ви, Нова телевизия, БНТ, показва проучване на МБМД, цитирано от Vesti.bg.

52% от българите заявяват, че въобще не четат вестници. Традиционно най-четените всекидневници Труд и 24 часа запазват челни места, но имат спад на аудиторията спрямо септември 2008 г. - съответно от 33% на 21% за Труд и от 26% на 16% на 24 часа. Ръст отбелязва Телеграф от 10 на 16%. Най-четен седмичник е Уикенд с 16% аудитория, следва 168 часа с 6%, Шок, Галерия, Шоу и Трета възраст с по 3%. На въпрос: На кои вестници имате най-голямо доверие, 15% посочват Труд, 10% - вестник 24 часа, а 6% - Телеграф.

Още новини