Начало Новини Актуално Половин милион лева са похарчени за лечението на хепатита в Стара Загора

Половин милион лева са похарчени за лечението на хепатита в Стара Загора

Актуално

С писма ръководството на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - единствената болница в региона, която лекува хепатитно болните, алармира вчера за критичната ситуация НЗОК, националния консултант по инфекциозни заболявания, областната управа, РЦЗ, РЗОК, РИОКОЗ и общинската комисия по здравеопазване.

"Ситуацията е повече от тревожна, болницата е с половин милион вътре заради бума на хепатитната зараза. Пишем писма, пари няма. Вчера (б.а. 17 януари) преведоха заразени с ентероколит деца от казанлъшката болница. Слава богу, днес (19 януари) се разбрахме как да се освободят легла, заети с хепатитно болни от детското инфекциозно отделение за болните със стомашно разстройство", коментира д-р Николай Колев, изпълнителен директор на болницата, пише вестник Старозагорски новини.
На свиканото спешно съвещание, представители на различните местни институции са стигнали до консенсус, че трябва да се занижат критериите за хоспитализираните, с цел те да бъдат изписвани по-рано. Лекарите са притеснени и за задаващата се грипна епидемия, след като вече трета седмица острите респираторни заболявания в региона растат. Очаква се от София грипната епидемия да бъде обявена всеки момент.
Според бюлетина на Здравната инспекция в понеделник са били приети нови 32-ма болни с жълтеница. Така броят им достигна вече 509. До 17 часа вчера новоприетите с тежката диагноза са 7 по информация на инфекционистите от МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович". Обезпокоителен е фактът, че се увеличава броят за заразените ученици.
Все още първенството по заразени държи областният град. В Казанлък техният брой достигна 60. В регионите с концентрирано ромско население - Гурково, няма нито едни болен, а в Николаево е само един.
От управлението на болницата са притеснени, че отговорните институции неглижират проблема и бавят уговорените от Касата допълнителни финансови средства за лечение на болните с вирусен хепатит. Общинската власт също не е съпричастна с големия проблем на областната болница.

Още новини