Начало Новини Актуално Положителен ръст на БВП ще има през 2011 година, прогнозират от рейтингова агенция

Положителен ръст на БВП ще има през 2011 година, прогнозират от рейтингова агенция

Актуално

Положителен ръст на Брутния вътрешен продукт в България ще има през 2011 година, прогнозират от рейтинговата агенция Стандарт енд Пуърс (Standard & Poor's). От доклада на агенцията, резюме от който беше представен от Министерството на финансите, става ясно, че от агенцията очакват ново свиване на БВП през тази година. Според доклада - правителството обаче е успяло да вземе незабавни коригиращи мерки за ограничаване на бюджетния дефицит.

За 2010 година очакванията са той да се задържи около 4% от БВП поради планираните значителни бюджетни корекции, които илюстрират ангажимента на властите за фискална дисциплина, предаде Агенция Фокус.
В доклада се казва още: По наше мнение, доказаното фискално благоразумие на България, ниският държавен дълг, както и значителните фискални резерви (макар и държани предимно на вътрешния пазар в местна валута) заедно формират адекватни буфери срещу запазващите се бюджетни препятствия. От агенцията уточняват, че през май 2010 година фискалните резерви съставляват 9% от БВП.

Още новини