Начало Новини Актуално Полигонът край Змейово няма да се закрива. Няма и заповед за това от бившия министър Николай Цонев

Полигонът край Змейово няма да се закрива. Няма и заповед за това от бившия министър Николай Цонев

Актуално

На пресконференция на 30 юни т.г. в Стара Загора по време на предизборната си кампания министърът на отбраната Николай Цонев, водач на пропорционалната листа на НДСВ в 27-ми Старозагорски избирателен район, заяви: След направена експертна проверка и оценка взехме решението полигон Змейово да бъде закрит.


На 22 август т.г. по време на тържествата за 132-годишнина от Шипченската епопея министърът на отбраната Николай Младенов заяви: решението за закриването на полигона в Змейово е обявено от моя предшественик дни преди изборите, но до този момент ние не сме успели да намерим хартиена следа за това решение.
На 2 септември вестник Национална бизнес поща се свърза с ексминистъра на отбраната Николай Цонев.
На 3 септември, след като потърсихме ръководството на министерството на отбраната, зам.-министър полк. Валентин Радев даде интервю, в което твърди, че нагласата в министерството и неговата лично е полигонът в Змейово да не бъде нито местен, нито закриван.
Казват, че по принцип армията, военните институции са по-консервативни, стабилни системи в добрия смисъл на думата. Естествено, че като има избори (понякога и без) в рамките на два месеца могат да се сменят и министри, и ръководства на министерства... Но в рамките на два месеца да чуваме за генерално различни експертни проверки и оценки е най-малкото странно.
С две розови, прощавайте - пепелнорозови, беемвета за армията можем и да се посмеем, но да се играе по нервите на хората от целия Старозагорски регион с тука има, тука нема за полигона в Змейово хич не е смешно. И не е достойно - нито за цивилни, нито за военни. Нито по време на избори, нито след тях.


* * *

Бившият министър на отбраната Николай Цонев:
Не съм подписвал заповед за закриване на полигона, а само съм резолирал становище, че закриването е възможно.


-  Г-н Цонев, бихте ли обяснили какъв точно е казусът с полигона в Змейово, за чието закриване съобщихте на пресконференция по време на предизборната Ви кампания като водач на листата на НДСВ в Стара Загора?
- Два месеца преди да съобщя за Змейово в Стара Загора, бях поръчал експертиза дали това е възможно. Две експертни групи, едната от които на Генералния щаб, а другата на Дирекция Политика по въоръжението провериха нещата и ми предоставиха становище, че полигонът в с. Корен спокойно може да поеме функциите на този в Змейово като само ще се наложи пробите на боеприпасите за гаубицата да се правят не на три години, а всяка година. Във всички други отношения полигоните са взаимозаменяеми. Тогава подписах докладната на Генералния щаб с резолюция да се задейства процесът по-нататък.

- Нека уточним - няма подписана от Вас заповед за закриване на полигона в Змейово?
- Не, заповед няма, но становище да се стартира процесът съм подписал. Вижте, дори да имаше заповед, предвид факта, че става въпрос за казус с обществена значимост, тя би могла пак да бъде спряна от новите управляващи. Новите управляващи имат становищата и докладната и вече е в техни ръце да решат ще закриват ли полигона край Стара Загора или не.

* * *

Зам.-министърът на отбраната полк. Валентин Радев:
Нагласата е полигонът край с. Змейово да не бъде нито местен, нито закриван


Валентин Радев е полковник от резерва, ст.н.с. II ст. д-р. Той е роден на б февруари 1958 г. в Елин Пелин. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен с магистърска степен, офицер по артилерийско въоръжение - инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества. Аспирантурата му е по аеродинамика и балистика. Магистър е по икономика от УНСС. От 1991 г. е доктор, а от 1996 г. - старши научен сътрудник II степен. Има няколко специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия. Професионалната си кариера започва като началник на служба Артилерийско въоръжение и стига до директор на Института за перспективни изследвания на отбраната.
Научната продукция на Валентин Радев се изразява в над 130 публикации, 17 изделия с военно предназначение, всички внедрени в редовно производство и приети на въоръжение, 6 патента, 2 промишлени дизайна, 1 марка и 17 предложения с полезен ефект. През 1989 г. е обявен за почетен реализатор, а през 1993 г. - за млад изобретател. Удостояван е с награден знак За вярна служба под знамената - трета степен, и с лично оръжие от министъра на отбраната. Интересите му са в областта на военнонаучните изследвания, международната безопасност, въоръжението и боеприпасите и борбата против тероризма, утилизацията и несмъртоносните оръжия.

- Полк. Радев, пред вестник Национална бизнес поща ексминистърът на отбраната Николай Цонев каза на 2 септември, че не е подписвал заповед за закриването на полигона в Змейово, а е резолирал становище, според което може да бъде закрит, и с това е дал старт на процедура...
-Точно така. Заявленията на Николай Цонев бяха оспорени от експерти както вътрешни, така и външни на министерството. Най-хубавото е, че вече никой не прави нещо по идеите за закриване или преместване на полигона дори документално.

- Значи полигонът в Змейово няма да бъде закрит?
- Съвсем скоро ще знаем с абсолютна точност като ново ръководство какво е състоянието, но нагласата ни е, а и моята лично като специалист по боеприпаси и председател на УС на Сдружението на специалистите по боеприпаси в България - тази вечер трябва да ме сменят (3.09.2009 г., б.а.) полигонът в Змейово да не бъде нито местен, нито закриван. Такова е и становището на почти всички големи фирми в оръжейния бранш - всъщност не се сещам за фирма с различно становище.
Мащабите на работа на полигона, обемите мостри на отбранителната индустрия, които се проверяват там, са огромни. Предварителните данни са, че сертифицирането и проверката на характеристиките на повече от половината изделия на оръжейните ни фирми минават през полигон Змейово. Това е полигон, от който армията ни все още има нужда, дори всъщност има нужда от него повече от всякога - фирмите в трудните условия днес и при ограничени финанси в момента се опитват да запазват пазари, да продават своите изделия. Могат да го направят само, ако те са сертифицирани на нашия полигон. На самия полигон има апаратура от Австрия, от Япония, от Германия, има съоръжения, които не бихме могли физически да преместим - примерно тунелите за стрелково оръжие. Това може да каже всеки човек от вашия регион, който е работил в Змейово. Няма никакъв начин полигонът да бъде преместен в Корен, каквато беше една от изказаните идеи от ексминистьр Цонев. Възможно е в бъдеще да се създаде някакъв проект, но засега е абсурдно. Мога да цитирам становището на Обединението на Българска отбранителна индустрия (в него членуват всички български сериозни оръжейни фирми), в което се настоява не само да не се дебатира в момента закриването на полигона, но дори да не се стига по никакъв начин точно сега до спиране на работата му.

- Имате ли конкретни данни безопасен ли е за екологията на региона полигонът в Змейово?
- Нали сте от Стара Загора? След като е така, със сигурност знаете откъде идват замърсяванията. Ще ви кажа също, че полигонът в Змейово има утвърден екологичен паспорт. На територията му функционира измервателна апаратура, която засича и отчита всички параметри, въздействащи на околната среда. Сега тази апаратура за малко е преместена поради стрелбите в Шабла по разпореждане на командването, но до няколко дни се връща на полигона и ще продължи 24-часовото отчитане. Всички в региона знаят, че там замърсявания няма, а аз като специалист по боеприпаси, твърдя, че там никога не е имало замърсявания, за които се говореше в пресата. Това говорене беше умишлено провокирано, а ние експертите трябваше дълго да отговаряме защо няма и не може да има замърсяване. Подчертавам - за екологията ние притеснения нямаме.
Пак се връщам на по-сериозната тема в разговора ни - към този момент по закриване или преместване не само не се работи, но дори и не се говори.

 

Още новини