Начало Новини Актуално Полигон Змейовo ще си има цивилен пиар

Полигон Змейовo ще си има цивилен пиар

Актуално

Вместо новото правителство на България да разкрие прикривания от 6 години насам източник на обгазяванията на Стара Загора и региона и виновниците да бъдат наказани, за пореден път на старозагорци се налага умопомрачителен сценарий. След като Министерството на околната среда и водите набеди транспорта, битовото отопление и промишлените инсталации, работещи с природен газ, за източник на обгазяванията с азотни оксиди (през ноември и декември 2009 г.), Министерството на отбраната не остана по-назад.

На свой ред то реши да реализира наниз от мерки, еднолично определени от него, но иначе звучно наречени "прозрачност и откритост" на полигон "Змейово", коментира вестник Старозагорски новини. С една-единствена цел - да докаже на гражданството, че полигонът няма нищо общо с обгазяванията. И се започна с монтирането на камери на Централна огнева позиция (обхващащи 1/96 част от площта на полигона), осигуряването на сателитен мониторинг на военната обител (в който отвреме навреме няма данни), с осигуряването на достъп на 192-ма граждани и изпращането на листовки на кметовете на селата край полигона за предстоящите си изпитания. До вчера неизпълнена остана само последната спусната от горе заповед за назначаване на пиар - цивилно лице с бакалавърска степен, излъчено от гражданските сдружения на Стара Загора.

Преди близо месец неправителствените организации, ангажирали се с проблема за обгазяванията, категорично отказаха да излъчат свой представител, тъй като бяха наясно, че неговото пребиваване там няма да осветли източника, тровещ въздуха и природата. А част от тях дори изразиха категорично мнение, че всички предприети от МО действия по т.нар. "откритост и прозрачност" ще доведат само до отлагане идентифицирането на отровителя старозагорски.
Вчера обаче кръгът от неправителствените организации, поканени на срещата с военните, беше разширен и напънът на военните за цивилния пиар се увенча с успех.
"Остана един въпрос, който трябва да реализираме, и това е да бъде излъчен специалист от обществеността на Стара Загора като пиар. Целта е да бъде определен от вас, да му имате доверие, за да може информацията, която подава, да бъде достоверна и така подадена, че хората да вярват", каза в прав текст вчера генерал-майор Бойко Рабаджийски, началник на Щаба по осигуряването и поддръжката. И гражданските структури поддадоха... С изключение на две НПО-та - Инициативен комитет срещу обгазяванията (внесъл в Главна прокуратура сигнал за длъжностни лица, укрили информация за обгазяванията) и Инициативна група "За чист въздух" (организирал досега два протеста срещу обгазяванията), всички останали се обединиха около идеята да бъде излъчена работна група, която ще определи бъдещия пиар. Той ще бъде назначен на срочен трудов договор (с месечна заплата между 288 и 456 лв.) и ще бъде на пряко подчинение на началника на полигон "Змейово" полк.Сергей Марков. Тоест всяка информация, която ще стига до медиите и гражданите, ще бъде одобрявана от Марков, сиреч от МО. Отделно въпросният пиар ще трябва да подпише декларация за неразпространение на конфиденциална информация.

Или казано накратко - нещо като нищо... Само дето ще се харчат пари на данъкоплатците.
След шест годишни лъжи, старозагорци се надяваха на новото правителство на ГЕРБ да разкрие криминалните престъпници, тровещи над 200 000 души. Вместо това... към настоящия момент гражданите са свидетели на неадекватни действия (с едно персонално изключение в лицето на областния управител) за замазване на положението.
Въпросът е защо... Нима с мръсни пари, получавани от унищожаването на чужди боеприпаси от чужбина, трябва да бъде изтрит чистият пламък от очите на старозагорските деца?! Нима животът и здравето на 200 000 души не са национална сигурност?! На кой господ оттук насетне трябва да се молят старозагорци?!

Още новини