Начало Новини Актуално Полицията не допусна ексцесии в Стара Загора

Полицията не допусна ексцесии в Стара Загора

Актуално

Около 500 бяха участниците във втория протестен митинг на 27 септември т.г. в Стара Загора, иницииран от група в социалната мрежа Фейсбук след случилото се в Катуница. Този път младежите имаха необходимото разрешение, издадено от Община Стара Загора на името на Тихомир Томов (като физическо лице), който е и кандидатът за кмет на Стара Загора от ПП "Нова сила".

Самият Томов също бе сред митингуващите, като призова за спазване на обществения ред и помоли за едноминутно мълчание в памет на трагично загиналите двама младежи.
За митинга се събраха предимно ученици, студенти и футболни фенове, които изразиха разочарованието си, че по-зрелите старозагорци не са съпричастни към случващото се. "Не може по-възрастните да не взимат отношение по въпроса. Те са свикнали да бъдат наблюдатели. Медиите са ги "дебилизирали", промили са им главите и затова предпочитат да си останат вкъщи и да гледат турски сериали, чалга и безсмислени реалити шоута...", заяви 29-годишният Мартин Дечев от София, който подкрепяше старозагорци в протеста им. Софиянецът призова старозагорци да се събудят и да са по-задружни на следващия протест...

На митинга беше лансирана идеята да бъдат излъчени представители от всички протестиращи градове за участие в кръгла маса. Според събралите се, за да се спре толерирането на ромската общност за сметка на българите, трябва да се действа с конкретни предложения до властите. Най-крайното беше: "Циганите да бъдат изселени извън България, на територия, определена за тяхна бъдеща държава от ООН"...
През цялото време протестиращите вееха българския флаг, скандирайки в един глас: "Всеки ден ще е така, до победата!" и "България над всичко!". Към края те изпяха химна "Мила Родино" и запалиха свещички в почит към загиналите младежи с призива "Бог да пази България от мафията!"
На финала беше направен опит митингът да премине в протестно шествие до парк "Тракия", за което нямаше издадено разрешение, но униформени полицаи спряха колоната на кръстовището на бул. "Цар Симеон Велики" с ул. "Хаджи Димитър Асенов". След като този опит не успя, последва втори - в посока парк "Пети октомври". Там вече избухнаха скандали, довели до намесата на конна полиция. Неколцина от по-невъздържаните младежи бяха отведени в Първо РУП, а малко след това - пуснати.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини