Начало Новини Актуално Полицейски камери снимат нарушители от немаркирани автомобили

Полицейски камери снимат нарушители от немаркирани автомобили

Актуално
кат Стара Загора

Ако си мислите, че може да получите глоба с електронен фиш за превишена скорост само от двете стационарни камери на Пътна полиция в Стара Загора, се лъжете. От няколко месеца пътните патрули имат невидими за нарушителите помощници - камери, комбинирани с радар за скорост, които вече се монтират в обикновени на външен вид коли, а не в познатите бели полицейски автомобили с отличителни знаци.

Засега старозагорската Пътна полиция разполага 6 два такива автомобила. Предоставят ни ги граждани и организации, съпричастни към безопасността на движението. После ги връщаме и ги сменяме с други, обясни началникът на сектор Пътна полиция при областната дирекцията на МВР в Стара Загора Стефан Конов. Така нарушителите не могат да ги запомнят и да си сигнализират с фарове, когато забележат, че край пътя стои дежурен патрул, пише вестник Национална бизнес поща.
Когато камерата засече нарушител, шофиращ с висока скорост, полицаят в колата подава сигнал до патрула, разположен малко по-напред по пътя, който го спира за проверка. Докато униформеният екип санкционира превишилия скоростта водач, техническите средства в цивилния автомобил продължават да заснемат други нарушители, които няма да бъдат спрени в момента, но ВПОСЛЕДСТВИЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ЕЛЕКТРОННИ ФИШОВЕ. Целта не е да се събират повече пари от глоби, както мнозина си мислят. Напротив - търсим дисциплиниращ ефект и вече го постигаме, подчертава Стефан Конов. До края на годината на територията на Старозагорска област ще бъдат разположени още няколко стационарни камери за следене на скоростта по пътищата. Мобилните камери също ще бъдат доста повече - надявам се, че ДО ЕСЕНТА ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ И КАМЕРИ НА ТРИНОЖНИЦИ, които ще се местят по различните невралгични точки по пътищата. Така шофьорите ще знаят, че могат да бъдат засечени с превишена скорост на всяко място и по всяко време на денонощието.

Причината за разрастването на пътния Биг Брадър е в огромния ефект, който са постигнали камерите през първата година, откакто снимат нарушители. През далечната 1967 година в Старозагорско са се движили многократно по-малко автомобили, с по- ниски скорости, водачите са били много по обучени от сегашните, но въпреки това СМЪРТНОСТТА ОТ ПТП Е БИЛА ОГРОМНА в сравнение с тази през последната година, посочва Стефан Конов. Според него, причината е в повишения контрол на пътищата, както от страна на полицейските екипи, така и от видео наблюдението и променената система за събиране на глобите. Камери са разположени и в два от патрулните полицейски автомобили. Те следят и записват денонощно както действията на водачите по пътя, така и работата на самите полицаи. В резултат на антикорупционните и дисциплиниращи мерки ДВАМА ПОЛИЦАИ ОТ СЕКТОР ПЪТНА ПОЛИЦИЯ СА БИЛИ ПРЕМЕСТЕНИ НА ДРУГА РАБОТА, А ДРУГИ ДВАМА СА БИЛИ ОТСТРАНЕНИ и спрямо тях се извършват проверки.

Допреди година глобите за провинилите се водачи бяха неефективни, защото можеше да бъдат отлагани във времето без санкции. Сега пирамидата е обърната - глобата те застига на домашния ти адрес като електронен фиш, който ако платиш по банков път в определен срок, дори получаваш отстъпка. Така събираемостта на глобите вече е с над 10 пъти по-висока от предишните години. Целта ни обаче не е да трупаме пари от глоби, напротив, казва Стефан Конов. Важното е, че в сравнение с 1200-тата убити по пътищата годишно в миналото, ДНЕС ЖЕРТВИТЕ ВЕЧЕ СА БЛИЗО 400 ПО-МАЛКО ЗА ГОДИНА и тенденцията е броят им да продължи да намалява. За сметка на тежките катастрофи е нараснал броят на леките пътни злополуки. Това се дължи най-вече на хубавото време, хубавите пътища и неразумните скорости, които водачите си позволяват. Разширяването на видео контрола обаче ще даде бърз ефект и в тази посока, убеден е шефът на старозагорската Пътна полиция.

Още новини