Начало Новини Актуално Полицаи ще придружават здравните инспектори при проверките за пушачи

Полицаи ще придружават здравните инспектори при проверките за пушачи

Актуално
Пушачи

От 1 юни здравни инспектори започват проверки за спазването на тоталната забрана за пушене в закрити обществени места. Проверяващите ще влизат в заведения и с полиция. Преди това всеки нарушител ще бъде приканен да си предостави данните, за да му бъде съставен акт за извършено нарушение.

Това обясни шефът на дирекция Обществено здраве в здравното министерство Димитър Димитров в ефира на bTV, цитиран от econ.bg.

Ако се установи, че в определен вид заведение целенасочено има противопоставяне на изискванията, ще има проверки и с полиция. Собствениците са длъжни да допуснат контролните органи и без да са придружени от униформени. Забраната за пушене трябва да се спазва дори и при частно парти, ако обектът има лиценз за обществено заведение.

Собствениците могат да бъдат санкционирани с два вида глоби. Ако е едноличен търговец – за първо нарушение до 1500 лева, а за второ - от 1500 до 3000 лева.

Дори да има армия контролни органи, невъзможно е до всеки един нарушител, във всеки един момент, във всяко едно заведение да има контрол, каза Димитров. Във всички случаи, в които има нарушение, и то е в рамките на компетенциите на контролния орган, ще има санкции.

Димитров каза, че и сега има проверки за спазването на изискванията за отделни помещения за непушачи в големите заведения. Когато има реакция от всички, засегнати от нарушаване на закона, тогава на всеки един нарушител ще му е много трудно да нарушава закона, каза Димитров. Той призна, че едва ли ще е възможно всяко едно спортно мероприятие да бъде следено.

Припомняме, на 17 май парламентът прие на второ четене текстове от промените в Закона за здравето, според които се въвежда пълна забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места. От 1 юни 2012 г. няма да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси, решиха депутати. Забранява се пушенето и на стадиони и спортни обекти, както и в летни кина и театри, когато има спортни и културни прояви.

Освен това забраната ще важи и за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито. Паленето на цигари ще бъде позволено на летищата, но в специални за тази цел помещения. Имаше идея пушенето да бъде забранено и на спирките на обществения транспорт, но депутатите го отхвърлиха.

Народното събрание забрани тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение ще се допуска пушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Там няма да се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст. Тези помещения трябва да бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, да имат вентилационна инсталация и да бъдат ясно обозначени.

Още новини