Начало Новини Актуално Показват богатства от Долината на тракийските царе в Европарламента и в САЩ

Показват богатства от Долината на тракийските царе в Европарламента и в САЩ

Актуално
Музей Искра, Казанлък

Посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Джеймс Уорлик, зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, областният управител на Стара Загора Йордан Николов и старозагорският депутат Живко Тодоров посетиха забележителните обекти в Долината на тракийските царе в Казанлък и край Шипка.

В продължение на 20 години с американска помощ са реставрирани и консервирани обекти в казанлъшко. Дипломатът е и голям почитател на артефактите в България.

Този район притежава невероятно богата култура и история. Той заслужава не само подкрепата на българското и на американското правителство, но и на всички останали. Надявам се заедно да го спасим и опазим за поколенията, каза Джеймс Уорлик.
Той разгледа и експонатите, които ще бъдат включени в голямата българска изложба с акцент върху великолепието на тракийските колесници, която ще гостува в Ню Йорк. Джеймс УорликУникални предмети от богатия фонд на музей Искра в Казанлък ще бъдат представени в изложбата в Европейския парламент, която ще бъде открита по инициатива на евродепутата Емил Стоянов.
В Музея в Казанлък има съкровища и предмети с изключително научно значение, като огледалото със златна полировка, което е единствено по рода си, каза Тодор Чобанов.
Той подчерта и голямото значение на изложбата, която ще представи страната ни в Европейския парламент от 10 до 14 октомври 2011 г.
Министерството на културата работи активно долината на тракийските владетели да бъде включена в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО, за което ще съдейства американският посланик.

Казанлък музей - Казанлък

Още новини