Начало Новини Актуално ПОКАНА: Търговски и инвестиционни отношения България - Турция (Уебинар - 25 март 2021, 10 - 12:00 часа)

ПОКАНА: Търговски и инвестиционни отношения България - Турция (Уебинар - 25 март 2021, 10 - 12:00 часа)

Актуално

Търговско-промишлена палата Стара Загора съвместно с Русенска търговско-индустриална камара и Асоциацията на европейските търговски палати (ЕВРОПАЛАТИ) имаме удоволствието да ви поканим да се включите в уебинар на тема Търговски и инвестиционни отношения България - Турция, който ще се проведе на 25 март 2021 (четвъртък) от 10:00 ч. във видео платформата Zoom. Линкът към събитието ще бъде изпратен допълнително само на регистрираните участници.

Събитието е част от проект TEBD Бизнес диалог Турция - ЕС, чиято основна цел е засилването на взаимодействието между турски търговско-промишлени палати и партньорите им в ЕС за насърчаване на сътрудничеството между европейски и турски представители на бизнеса и създаване на нови възможности за интеграция.

Считаме, че въпреки тежката ситуация, предизвикана от световната пандемия и свиването на голяма част от икономическите сектори в световен мащаб, Турция, като съседна на България държава с мащабна икономика, остава един от основните партньори във външната ни търговия. Въпреки спада на стокообмена между двете държави с 1,3% през 2020 г., размерът му възлиза на над 4 млрд. лв. по данни на НСИ.

Основен дял от вноса към България от Турция имат електрически машини и апаратура, машинни части, желязо, стомана, мед, пластмасови изделия, моторни превозни средства, памук, плетива, хартиени и картонени изделия. България изнася за турския пазар основно изделия от стомана, медни изделия и руди, цинк, химически продукти, слънчогледови семена, пластмасови и дървени изделия, минерални и нефтени масла, памук. По данни на Министерство на икономиката турските инвестиции в България са близо 1 млрд. евро, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас.

На фона на динамичните търговски взаимоотношения с нашата южна съседка има и много предизвикателства, пред които са изправени контрагентите и от двете страни. Ето защо по време на събитието ще има възможност за активна дискусия, в която специалисти и заинтересовани страни ще могат да обменят актуална информация.

Участието е напълно безплатно, но след задължителна регистрация тук най-късно до 24.03.2021 (сряда).

 

 

Документи за сваляне

Още новини