Начало Новини Актуално Покана за участие в Българо-ливански бизнес форум - 3 април, София

Покана за участие в Българо-ливански бизнес форум - 3 април, София

Актуално

БТТПБългарската търговско-промишлена палата кани предприемачите на Българо-ливански бизнес форум, организиран съвместно с търговската служба към посолството на България в Ливан. Събитието ще се проведе в сградата на БТПП на ул „Искър” 9, гр. София, ет.1, зала А, на 3 април 2019 г. от 10 часа. Посещенито е във връзка с проучвателно пътуване на експертна делегация на Министерството на индустрията на Ливан в София.

По данни на Министерство на икономиката през първата половина на 2018 г. търговия между България и Ливан нараства с 42.4% на годишна база, като възлиза на 105.7 млн. щ.д, в резултат на над двойното увеличение в ливанския внос за България. Вносът от Ливан за разглеждания период е на стойност 66.7 млн. щ.д. (ръст от 154.2%). Износът от страната ни възлиза на 26.2 млн. щ.д., регистрирайки спад от 18.7%, поради отсъстващия експорт на нефтени масла и пшеница през тази година. Основни стоки в българския износ са: царевица (7 млн. щ.д.), сирена и извара (5.8 млн. щ.д.), тютюневи изделия (3.6 млн. щ.д.), слънчогледово, шафраново или памучно масло (2.8 млн. щ.д.) и др. 

Основните стокови групи по вноса от Ливан са: отпадъци и отломки от мед (59.5 млн. щ.д.); сурови или необработени тютюни (5.5 млн. щ.д.); рафинирана мед и медни сплави в необработен вид (842 хил. щ.д.), други плочи, листа, фолио, ленти и пластини от непорести пластмаси (486 хил. щ.д.) и др.

Освен официалната част се предвиждат двустранни срещи, като ливанската делегация ще бъде представена от фирми в секторите: строителство, електрификация, производствена пластмасови компоненти, производство на хартиени опаковки, рециклиране, производство на натурални сокове, дърообработване, застрахователно дело, козметика, изработване и разпространение на печатни материали и други.

При интерес за участие във форума, е необходимо в срок до 2 април (вторник) да изпратите попълнена регистрационна форма на и-мейл irelations@bcci.bg.

Участието в срещата е безплатно. Работен език - английски.

За повече информация: Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации”, БТПП, тел. 02/8117 421, 8117 494.

Още новини