Начало Новини Актуално Пожарът в резервата Соколна е локализиран

Пожарът в резервата Соколна е локализиран

Актуално
пожар в резерват соколна локализиран

Пожарът в резерват Соколна - Централен Балкан, Община Павел баня е локализиран и овладян. Изгоряха 3 500 дка предимно ниска растителност, спасени са две трети от резервата, който е на обща площ от 12 500 дка. Над 5 летателни часа извършиха двата хеликоптери от авиоотряд Крумово, които участваха в гасенето на пожара, поискани заради изключително трудния и недостъпен за жива сила терен.

100 души участваха днес в локализирането на пожара – огнеборци от ОУ ПБЗН, военнослужещи от поделение 54890 – Казанлък и служители на Национален парк Централен Балкан. Според метеорологичната прогноза се очаква през следващите 24 часа на територията на пожара, разпрострял се на периметър от 13 км, да падне дъжд между 15 и 20 л/ кв. м. Недоизгасени остават малки огнища, предимно тлеещи дънери, които се намират в изгорялата вече територия, но биха могли да станат предпоставка за образуване на нови пожари.

Тази нощ в района на пожара остават дежурни на ОУ ПБЗН и служители на резервата. Сформираният Кризисен щаб, по ръководството на Областния управител на област Стара Загора Недялко Недялков, е в постоянна връзка с дежурните екипи.

Няма никаква опасност за населението, щетите от пожара тепърва ще се изясняват, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Още новини