Начало Новини Актуално Пожарът над Лозенец - човешко дело

Пожарът над Лозенец - човешко дело

Актуално

10 декара млада кедрова гора изгоря 100 декара сухи треви и храсти изгоряха в събота, 10 септември, в местността Карасиврия, разположена северно от ромския квартал "Лозенец" край Стара Загора. Огънят е започнал от черния път, над незаконните ромски постройки, след което се е разпространил на север и запад и обхванал кедровата гора, засадена от старозагорското Държавно лесничейство след големия пожар в местността през лятото на 2008 г.

Сигналът за инцидента е бил подаден във Второ районно управление "Полиция" около 14.20 часа. Добрата координация между "Гражданска защита", Пожарната и Полицията е спомогнала огънят да бъде овладян за четири часа. От съображение за сигурност вчера е имало дежурни от горското, пише вестник Старозагорски новини.
"Пожарът не е умишлен, но във всички случаи е човешко дело. Най-вероятно е небрежност - детска игра или изхвърлен незагасен фас от обитател на незаконните постройки над ромския квартал", коментираха вчера от Пожарната. Участник в гасителните действия сподели пред медията ни, че за последните 3-4 години незаконните постройки в района са заели площ от около 200 - 300 декара.

Още новини