Начало Новини Актуално Поискаха отнемане правата на фондация Българска роза за Празника на розата

Поискаха отнемане правата на фондация Българска роза за Празника на розата

Актуално

Да се отнемат правомощията на фондация Българска роза за организиране и провеждане на Празника на розата в Казанлък - ще обсъждат днес казанлъшките съветници, по предложение на кмета на общината Галина Стоянова.

Като мотиви за предложението Стоянова посочва че няма отчетност на средствата, събирани за празника, за който финансиране се осигурява и от общинския бюджет. Ако съветниците приемат това решение, празникът ще се организира единствено от община Казанлък.
Правата за Празника на розата са предоставени на фондацията с решение 158 от 13 март 1997 г. на тогавашния Общински съвет. Със същото решение на фондацията се предоставя и помещение за дейност. Но в края на миналия месец с кметска заповед фондацията бе извадена от общинския обект и сега съхранява имуществото си под наем в помещения на частна фирма.
По кметското предложение за отнемане правата на фондацията се очаква сериозен дебат заради факта,  че най-дълго председателствалият фондацията екскмет на Казанлък Стефан Дамянов и един от най-големите спонсори на Празника на розата досега - Росен Георгиев, директор на фармацевтичната фирма Българска роза, са и общински съветници.
Сред горещите въпроси за дебат са и промени в Наредбата за местни данъци и такси и цени на услуги, промени в Наредбата за бюджета, както и първото четене на тазгодишния бюджет на община Казанлък. Старейшините трябва да решат дали да уважат исканото предложение от кмета за принудително отчуждаване на частни парцели от общо 53 декара земеделска земя, трета категория, за разширението на гробищния парк в Казанлък.
Месечни наеми в размер на 25 лева без ДДС да заплащат няколко спортни клуба в Казанлък, е друго предложение, внесено от кмета за дебат на заседанието.
На вниманието на съветниците ще е и одобрение на Меморандум за сътрудничество между община Казанлък и община Верия - Гърция.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини