Начало Новини Актуално Погребват мултимилионера космополит Койчо Белчев в Стара Загора

Погребват мултимилионера космополит Койчо Белчев в Стара Загора

Актуално

Мултимилионерът, единственият жив наследник на старозагорската тютюнева фабрика "Слънце" Койчо Белчев, ще бъде погребан в родна Стара Загора. Това е било неговото желание приживе. Поклонението пред тленните му останки е на 22 май, неделя, от 13 часа в ритуалната зала на Гробищния парк.

"Живя като космополит и съдбата му отреди да приключи земния си път в космополитния град край Босфора, разположен на два континента", коментираха негови бизнеспартньори от България, пише вестник Старозагорски новини.
"От медиите научавам за кончината на моя съдружник във фирмата ни "Слънце - Койчо Белчев" ООД. Десетина дни преди да отпътува за Истанбул бяхме заедно в Стара Загора и той се готвеше да отпразнува кръгли 90 години на 5 октомври т.г. Белчев обаче знаеше, че ще умре както работи. Често заявяваше, че като стане на 100 години, едва след това ще се пенсионира. Голям дух, космополит, исполин по характер бе Койчо Белчев. Перфектно владееше осем езика писмено и говоримо, единственият българин, въртял на Уолстрийт, негов адвокат е бил Ричард Никсън. Той гостува преди две години в Стара Загора заедно със съдружника си проф. Донде, най-добрият оригинален фалшификатор на картини-шедьоври. Донде и Койчо Белчев представиха във фоайето на "Мериан палас" копия на най-известните платна на световните майстори на четката. Тогава бизнесменът гостува в Клуба на работодателя и разказа автентичната версия за генезиса на световната финансова и икономическа криза, тръгнала от САЩ. Светът и Стара Загора загубиха един космополит." Това разказа за медията ни бизнесменът Веселин Тодоров.
Информационните агенции предадоха, че Койчо Белчев отишъл в Турция да продава картини и близките му били информирани, че пътуването е успешно и имал в себе си 50 000 евро. Починал е в сауната на хотела, където бил отседнал в петък, 13 май, в Истанбул.

Белчев е наследник на "Марко Белчев" - най-голямата тютюнева компания в България. Роден е в Стара Загора на 5 октомври 1921 г., израснал в Пловдив, живее в Швейцария, край Женевското езеро. Завършил е право и икономика в Цюрих. В Германия е удостоен с титлата доктор заради труда си "Тютюнът в България". Във финансовия свят на Ню Йорк е над 20 години. Съсобственик е на "Хайдън Стоун" - втората по големина къща на Уолстрийт. Той е първият българин, работил на Уолстрийт, и първият (а вероятно и единственият) нашенец, учил психоанализа при прочутия проф. Юнг.
Койчо Белчев е поддържал тесни контакти с персони от висшата европейска аристокрация, близък е до мнозина световни лидери, познат е като пряк началник и приятел на Ричард Никсън. Димитър Димов използва историята на фамилията Белчеви като прототип при написване на романа си "Тютюн".

Още новини