Начало Новини Актуално Подписаха Акт 16 за сградата на Операта в Стара Загора

Подписаха Акт 16 за сградата на Операта в Стара Загора

Актуално

Акт 16 за сградата на Държавна опера - Стара Загора е подписан от всички 14 члена на комисията – съобщи председателят на комисията Бонка Вачкова. Отстранени са всички забележки на комисията. На 30 март Държавната приемателна комисия започна работа за подписването на Акт 16. Със Заповед на заместник-директора на  Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) председател на комисията е Бонка Вачкова - главен специалист от дирекцията.

Работата на комисията завърши днес с подписа на председателя. В едноседмичен срок ДНСК трябва да издаде разрешение за ползване на сградата, съобщиха от пресцентъра на общината.
Сградата на Държавна опера - Стара Загора, е изградена през 1971 г. и е първата по рода си в България, строена специално за да изпълнява тази функция. Тя е и най-голяма на Балканския полуостров. През 1991 г. е унищожена от пожар. Очакваше се Операта да отвори врати през октомври 2007 г. Заради непредвидени допълнителни ремонтни дейности, довършването на сграда се отложи. Най-сериозен бе ремонтът на долната сценична механизация. Съоръжението е уникално и единствено по рода си в България.
На тържество под мотото Сбъдването на една мечта на 29 декември 2009 г. кметът на Стара Загора проф.Светлин Танчев получи Акт 15 за завършилите строително-монтажни работи в Операта и изказа своите благодарности към строителите и проектантите от името на ръководството на общината и от оперния колектив.
На 24 март 2010 г. бе подписана документацията за долната сценична механизация, ремонтът на която бе извършен от немската фирма SBS-Buhnen Technik, Дрезден.
Възстановената сграда на Старозагорската опера ще разполага с 605 места и ще бъде достъпна за инвалиди. В ремонта, продължил 9 години оперната сграда претърпя цялостна реконструкция, конструктивно укрепване и модернизация.
„По възстановяването на Операта на Стара Загора работиха арх. Цанко Хаджистойчев, инж. Лъчезар Ташев, инж. Никола Нешев, инж. Велчо Велев, инж. Васил Илиев, инж. Павел Стоянов, инж. Любо Ламбов и много др., с чийто труд тази прекрасна зала и фоайета са завидна и отвоювана придобивка за града ни, заяви кметът проф. Светлин Танчев при получаването на Акт 15 на 29 декември 2009 г.
Всички ремонтно - възстановителни работи са съобразени с изискванията на авторския колектив, проектирал операта в началото на 60-те години на миналия век: арх. Борис Камиларов, арх. Михаил Соколовски и арх. Цанко Хаджистойчев.
През 2002 г. след проведен търг община Стара Загора възлага строително-възстановителните работи на опожарената сграда на Инвестиционно-строителен консорциум (ИСК), в който участват 5 старозагорски фирми – Никон, Информат, ДК-21, Монтаж инженеринг и Стройкомбинат.
След реконструкцията Старозагорската опера вече разполага с най-голямата и най-модерна въртяща се сцена в страната. Монтирана е най-съвременна горна сценична подвижна механизация от софийската фирма Нови сцени.  Специалисти от фирма SBS-Buhnen Technik, Дрезден ръководиха обновяването на долната сценична механизация и монтирането на уникално съоръжение- комплекс от автоматизирано електромеханично оборудване, което осигурява движение на сцената в различни посоки и равнини.|

Още новини