Начало Новини Актуално Подмяна на вътрешната водопроводна мрежа планира ВиК - Стара Загора

Подмяна на вътрешната водопроводна мрежа планира ВиК - Стара Загора

Актуално
вода строителство

Ръководствата на ВиК- Стара Загора и Община Стара Загора работят усилено за привличане на средства за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа на Стара Загора. Подобен мащабен ремонт ще стабилизира мрежата и ще намали значително разходите по довеждане на водата от кладенците край р. Тунжда до потребителите.

Старозагорци забравиха какво е режим на водата, след като сменихме довеждащите водопроводи до града. Загубите на вода паднаха от 73 - 78% на около 53%, поясни управителят на водоснабдителното дружество инж. Румен Райков.

Тези водопроводи обаче са едва около 25% от цялата водопреносна мрежа. В същото време ЦЕНТРАЛНАТА ГРАДСКА ЧАСТ Е ПЪЛНА СЪС СТАРИ ВОДОПРОВОДИ, които са изключително компрометирани и постоянно правят аварии. По-лошото е, че водопроводната мрежа е свързана със старите римски водопроводи и излезли от употреба канали. Когато започне да се губи питейна вода, тя си намира път и понякога излиза на най-невероятни места, казва инж. Райков. Преди време станала голяма авария до Митрополията и в същото време избила вода до сградата на пощата в центъра на Стара Загора. Едва когато отстранили аварията до Митрополията е спрял и течът до Пощата.

Ако дружеството разполагаше с достатъчно пари, щяхме да подменим всичко и да спрем да копаем в града, казва инж. Райков. Затова ВиК - Стара Загора и Общината са в постоянен диалог за реализацията на мащабен проект за финансиране на пълен воден цикъл, пише вестник Национална бизнес поща.

Докато това се осъществи, използваме случаите на подмяна на канализационни клонове да полагаме нови водопроводи, казва инж. Райков. Според него, НАЙ-ДОБРИ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ПРОГРАМА ОКОЛНА СРЕДА Реализирането на проект с подобни мащаби ще намали загубите на вода твърдо под 50% и ще позволи на ВиК да спре част от помпите.
Изключително сухата 2011 г. върна водните режими в общини като Монтана, Плевен и Враца. Много от операторите се огънаха, но ВиК - Стара Загора НЕ ПОЗВОЛИ ДОРИ В ЕДНО СЕЛО ДА СЕ ПОЯВИ СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ С ВОДАТА като изключим донякъде Романя, където единственият водоизточник създаваше проблеми с непостоянното си ниво, коментира Райков. Подмяната на вътрешната водопроводна мрежа би премахнала и необходимостта периодично да се повишава цената на водата в Стара Загора.

 

Още новини