Начало Новини Актуално Подизпълнителят на Пречиствателната станция на Стара Загора завлякъл местни дружества с над 1 млн. лв.

Подизпълнителят на Пречиствателната станция на Стара Загора завлякъл местни дружества с над 1 млн. лв.

Актуално

Съсобствениците в Холдинг Загора - Ирина Динева, Антон Андронов и Митко Динев обявиха, че са завлечени от турска фирма подизпълнител на Пречиствателната станция за отпадни води на Стара Загора, която се изгражда по програма ИСПА. Те алармираха за добре разработена схема за източване на пари от държавния бюджет и от европейски проекти.

ИСПА
Това е корупционна схема за ограбване но българската държава и покрай нея каквото успеят да ограбят и от български фирми. Тези турски фирми са докарани и превилегировани от БСП, каза Митко Динев.
Главен изпълнител на обекта е немско-турският консорциум Хайткамп – МАСС (Heitkamp - Mass). Той е избран през 2005 г. Антон АндроновПрез 2002 г. е проведена първата процедура за избор на изпълнител и тогава за победител е определен консорциум, в който участва Холдинг Загора с френски партньор. След месеци, обаче, с измислени и несъдържателни мотиви, процедурата е отменена и е избран настоящият чуждестранен консорциум. В нарушение на процедурите, той е сключил договор с подизпълнителя Интер Иншаат Ве Префабрик от Турция. Той от своя страна наема старозагорски дружества за доставка на строителни материали и за стоителните дейности, на които и до момента длъжни над 1,1 млн. лв.

Българските предприемачи са завели дела, спечелили са ги и има изпълнителни листове, но се оказва, че турската фирма няма имущество, с което да покрие задълженията си. Съдебен изпълнител в Турция констатирал, че дружеството има само 2 стари коли, 3 компютъра, климатик и принтер.
Оказва се, че българската държава е разрешила на подобна фирма да бъде подизпълнител за 8,5 млн. евро, коментира Антон Андронов.

Също така става ясно, че дружеството няма никакъв ресурс да изпълни поръчката - нито техника, нито един човек не е назначен на трудов договор.
Митко ДиневСъдружниците в Интер Иншаат Ве Префабрик - Мехмет Гюнгюр и Сенджер Еркая, са регистрирали в края на 2005 г. свое дружество Интер България в Стара Загора. То е работело и на обекти в други градове по програма ИСПА и също дължи пари на български фирми. Освен това фирмите Интер в Турция и в България са присвоили от българската държава и от европейската програма поне 2 млн. лв. ДДС, казаха още ощетените.

През юни 2009 г. е сезирана Окръжна прокуратура - Стара Загора, но обратна връзка няма, казаха съдружниците в Холдинг Загора. Има и ревизионен акт на НАП - Стара Загора за невнесените над 2 млн. лв. ДДС от Интер - България, но отново нищо… Дори има данни, че съдружниците във фирмата вече са извън страната и едва ли ще се върнат. Според бизнесмените, едва ли има и наложени санкции на изпълнителя на Пречиствателната станция, за просрочените срокове, предоговаряни с анекси със зам.-министъра на регионалното развитие от предишното правителство Димчо Михалевски.
Реакцията на сегашното и предишното ресорно министерство гласи: „че не признава за основателно вземането, върху което се налага запора, защото интересът от финализирането на проекта бил съществен за Република България „и е несъизмерим с обезпечителната нужда на отделни юридически лица".

Холдинг Загора

ИСПА

 

Част от пресконференцията на Холдинг Загора в БТА - Стара Загора, 19 ноември 2009 г.

Репортаж, подготвен за Телевизия Европа

Още новини