Начало Новини Актуално Подготвят се две тарифи за водата

Подготвят се две тарифи за водата

Актуално
две тарифи за вода

В сегашната водна стратегия се предвижда да има стимули за хората, които ползват по-малко вода, и да има наказание за онези, които използват повече. Това каза пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев след като откри петата Международна конференция Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи, предаде агенция Фокус.

Промяната може да се случи чрез двустепенно тарифиране, т.е. до определена стойност на човек на месец се плаща на една цена. Над тази стойност се плаща на друга цена. Например за едно двучленно семейство ако се плаща по 4 куб. метра на човек, това означава 8 куб. м. – цената е 1 или 2 лева и няма значение. Ако е над тези 4 лева, всяка част, която е над тези 4 куб. м, например ползвали са 10 куб. м, това означава 2 куб. м повече, които се плащат по 4 лева. Това стана ясно от думите на Симидчиев по време на пресконференция.  

Каква ще бъде цената, вече е въпрос на конкретна сметка. Има места по света, в които има дори петстепенна тарифа, каза заместник-министърът.

Ефектите от това не са еднозначни. Трябва да се балансира внимателно с цената на водата, тъй като понякога се увеличават кражбите и ефектът намалява, обясни още Симидчиев.

Произведената вода в България е 930 млн. куб. метра на година. За съжаление само 364 млн. се фактурират, а останалата част са загуби - 566 млн. куб. Това каза Атанас Паскалев, зам.-председател на Българската асоциация по водите, позовавайки се на информация от Националния статистически институт (НСИ)

Вече десета година загубите на вода у нас са средно около 60%, на места е повече, като 4-5 ВиК дружества са намалили този процент. По думите на експерта това са абсолютно неприемливи загуби, които показват, че дейността е неефективна, информира БТА.

Броят на авариите в България превишава в пъти европейските стандарти, което още веднъж показва неефективност и разходи, които се калкулират в цената на водата. У нас се инвестира 15 пъти по-малко във водопроводните мрежи - скоростта на подмяна на водопроводната мрежа е 0,1%, а заложеното от международната асоциация по водите - 1,5%. Това беше обяснено още по време на събитието.

Още новини