Начало Новини Актуално Подготвят промени в Закона за обществените поръчки

Подготвят промени в Закона за обществените поръчки

Актуално

 Ще има промяна в Закона за обществените поръчки, така че да се реши този проблем, който днес се поставя, че с най-ниска цена се печелят обществени поръчки. Това ще стане чрез промяна на така наречената ограничена процедура. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който участва в кръгла маса Време за ново начало.

Плевнелиев заяви, че промяната в законодателството ще е факт до три месеца. Дотогава по думите му трябва да се избистри концепцията и да се съгласува с всички организации, предаде Агенция Фокус.
Извън откритата процедура, която е валидна и по която сме длъжни да работим е добре да се разработи и нова процедура, при която да се провеждат обществените поръчки. Министерство на икономиката е стартирало тази процедура, бизнес организациите ще участват в нея, Агенцията за обществени поръчки ще е водеща, посочи Плевнелиев.
Това, което ние видяхме в миналото е, че държавата е подготвяла тръжни процедури така, че след това да се увеличават цените, че се удължават сроковете поне с две години и се отварят много вратички. Сега при магистрала Тракия е точно обратното - всички тези врати са тотално затворени. Рискът е изцяло прехвърлен към строителните компании, които трябва да си направят сметката, ако се опитват да удължават сроковете и ако се опитват да не спазват правилата, посочи министър Плевнелиев. Той каза, че 50 млн.лв. е икономията за проведената тръжна процедура за винетките. Един честен и почтен търг смъква двойно цената, категоричен бе министър Плевнелиев.

Още новини