Начало Новини Актуално Подготвя се областна стратегия за социалните услуги

Подготвя се областна стратегия за социалните услуги

Актуално

Първа работна среща, посветена на областно планиране на социалните услуги на територията на област Стара Загора, свиква днес областният управител Йордан Николов. В нея ще участват кметове и председатели на общински съвети от 11-те общини на областта, директори на общински, регионални и областни служби, имащи отношение към проблемите.

Приетите през тази година промени в Закона за социалното подпомагане и Правилника за неговото прилагане (ППЗСП) регламентират задълженията на областните управители да организират разработването на стратегии, които трябва да бъдат приети в периода април - октомври 2010 г. Консултантска помощ в предстоящото областно планиране на социалните услуги ще бъде оказана от УНИЦЕФ, пише вестник Старозагорски новини.
На срещата ще бъдат представени целите, задачите и механизмът на областното планиране в сферата на социалните услуги. Стратегията е инструмент за по-тясна връзка между равния достъп, качеството и финансовата устойчивост на социалните услуги и обвързването на развитието им с адекватни финансови ресурси. Според областния управител създаването на Областната стратегия ще бъде предпоставка за начертаване на ясна, качествена, финансово обезпечена карта на социалните услуги в областта, такава, че да дава равен достъп до качествени социални услуги на хората от рисковите групи.
Областната стратегия ще определи параметрите на общинските стратегии, които трябва да бъдат приети от общинските съвети.
Началото на срещата е от 11 часа в зала 1 на комплекс "Верея".

Още новини