Начало Новини Актуално Подготвя се ново изложение за агротехника в Стара Загора

Подготвя се ново изложение за агротехника в Стара Загора

Актуално

Българската асоциация на търговците на агротехника ще правят изложение в Стара Загора с името БАТА Агро, което ще се проведе от 11 до 15 май 2010 година, съобщи на пресконференция в София председателят на асоциацията Христофор Бунарджиев - бизнесмен от Стара Загора, член на Клуба на работодателите.

Според него то ще бъде уникално по рода си и "под открито небе" с демонстрации на техниката и тест-драйв по подобие на американските изложения, така че машините да бъдат представяни по най-добрия възможен начин, пише вестник Старозагорски новини.
Дръзкото решение на асоциацията е провокирано от високите цени на площите на изложенията "Агра" в Пловдив и "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич. Всяка една от фирмите вносители на земеделска техника годишно инвестира от 50 до 150 хил. евро за участия в тези земеделски форуми. "Новото изложение - "БАТА Агро", ще бъде отворено за всички лоялни търговци и български производители на агротехника, и то на много приемливи цени, многократно по-ниски от тези, които в момента предлагат панаирите в Пловдив и Добрич", подчерта Тодор Николов - член на Управителния съвет на асоциацията. Това означава, че членовете на БАТА повече няма да участват в тези традиционни изложения. Инициативата "БАТА Агро" ще игнорира "сивия сектор" в този бранш - това са фирми, които правят паралелен внос на селскостопанска техника, без да имат отговорност към пазара.
В момента асоциацията представлява интересите на 15 големи фирми, които осъществяват над 85% от вноса на самоходна техника у нас. Това са оторизирани търговци, които инвестират в сервиз на внасяните машини. На пресконференцията беше засегнат въпросът с изчерпването на финансовия ресурс по част от 121-ва мярка, което изправя фирмите и техните клиенти пред сериозни трудности.

 

* * *

Ново изложение ще събере на едно място агробизнеса през следващата година. От 11 до 15 май 2010 г. на летището в Стара Загора ще се проведе форумът "БАТА Агро". Той се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА), в която участват 15 водещи вносители на земеделска техника у нас. На официална пресконференция днес Христофор Бунарджиев - председател на БАТА, Тодор Николов и Иван Попов, членове на Управителния съвет на асоциацията, и Цветан Гърбешков, прессекретар, представиха някои от приоритетите в дейността на асоциацията.

Основната цел на организацията е да изгради траен диалог със земеделското министерство, за да бъдат решавани своевременно проблемите на бранша.
Един от основните въпроси, по които асоциацията ще работи с Държавен фонд "Земеделие", е възможността да се пренасочват средства от една мярка към друга, сподели Тодор Николов. В момента по мерките, свързани с подмяната на земеделските машини в Програмата за развитие на селските райони, не са останали средства. Същевременно в други мерки, предназначени за млечния и месния сектор, има огромни ресурси, които не се усвояват. Тези пари не могат да бъдат пренасочени без "благословията" на Брюксел. "Ще помагаме на Фонда и на всички, които трябва да доказват пред Брюксел, че е необходимо пренасочването на евросубсидиите", подчерта Николов.
Други дейности, върху които ще бъдат концентрирани усилия, са свързани с опростяването на бюрократичните процедури и сроковете за кандидатстване по мерките. От БАТА дадоха като пример за твърде комплицирана процедура кандидатстването по мярка 121: "Модернизиране на земеделските стопанства". Там освен всичко останало, фермерите биват проверявани и за хуманно отношение към животните, което според асоциацията е излишно.

През изминалата година в България са продадени общо 1766 нови трактора и 334 и комбайна. Средната цена на комбайна е между 200 000 и 250 000 евро. Средният амортизационен период е 10 години, отчетоха от асоциацията.
БАТА категорично няма да участва повече в популярните изложения "Агра" в Пловдив и "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич, заяви за Econ.bg Тодор Николов. Една от причините за решението са редуцираните бюджетни възможности на членовете на асоциацията заради финансовата криза.

"Годишно всеки един от нас инвестира между 50 000 и 150 000 евро за участия в изложения", подчерта Николов и допълни, че в изложението в Стара Загора, организирано от БАТА, за всички външни участници цената за наемане на квадратен метър площ ще бъде 15 евро без ДДС. За сравнение, на изложението в Пловдив фирмите са плащали по 75 евро кв. м. за открита площ. Приблизително същата е цената и в Добрич.

Още новини