Начало Новини Актуално Подготвя се Национална стратегия за управление на водите

Подготвя се Национална стратегия за управление на водите

Актуално

Еднакви цени за ВиК услугите в цялата страна обмислят в Министерството на околната среда и водите. Решението обаче ще даде бъдещата Национална стратегия за управление на водите, която ще се пише след обществена поръчка и експертните дискусии. Възможно е също цените да са еднакви само в рамките на отделните четири басейнови дирекции в страната, коментира екоминистърът Нона Караджова.

Макар събираемостта на таксите да се е вдигнала и да стига 40 млн. лв. на година, разходите за поддръжката на водната ни система са твърде големи и трябва да се мисли откъде да дойдат парите, поясни още тя. Поне 17 млрд лв. са нужни, за да се подмени канализацията в страната и магистралните водопроводи, голямата част от които са напълно разрушени. Една от възможностите е да се вдигнат цените за ВиК услугите на някои места в страната, понеже в момента те са много под т.нар. праг на поносимостта. Според Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните мрежи той е до 4% от средногодишния доход на домакинствата, пише вестник Монитор.

МОСВ се е договорило със Световната банка анализът, който ще влезе в стратегията, да бъде обсъждан и с експертите на финансовата институция, работили по реформи на водния сектор в много други държави, поясни още Караджова.


* * *

Общините ще могат да дават минералните си води за ползване дори безплатно, обяви вчера екоминистърката Нона Караджова. Възможността е предвидена в промените на Закона за водите, които парламентът ще гледа на второ четене още тази седмица. Авантата обаче ще се отнася само за находища, за които не е поискано и издадено нито едно разрешително, т.е. не е имало никакъв интерес до момента, поясни шефът на дирекцията за водите в МОСВ Асен Личев.

В момента България използва едва 28,7% от минералните извори, показва статистиката.

Екоминистърката се надява по този начин безценният ресурс да намери по-широко и разумно приложение. Дори да даваме минералните води безплатно на инвеститори, на училища и болници все ще е по-добре, отколкото да изтичат без полза както е сега, коментира Караджова.
Три са основните критерии, по които ще се избира кои извори да се раздават на общините - държавата да не ги е дала вече на концесия да служат за водоснабдяване на повече от една община и ако се оползотворява половината от капацитета им.
В края на всяка календарна година ще се прави списък с изворите,  които общините могат да поискат, а държавата ще им ги отстъпва безвъзмездно. За седмица в началото на февруари МОСВ вече ще е оформило прехвърлянето за срок от двадесет години  и после местната власт ще решава сама какво да прави с тях. От общо 102 находища над 60% вероятно ще се управляват вече от общините, показват сметките на МОСВ. В момента процедурата е изключително тежка и тромава и вероятно е една от причините за малката полза от природното богатство, коментира Нона Караджова.

При градовете с голяма конкуренция, като Сандански или Павел баня например изворите няма да се дават без пари, но където няма направено нищо, ще е важно да се развие инициативата, а не толкова да се събират такси смята екоминистърът.
Неясно защо доскоро е бил въведен лимит за най-малкото количество ползваема вода. Без каквито и да са аргументи през 2007 г. е било въведено ограничението клиентите да получават най-малко по 0,5 л дебит в секунда. По този начин много малки семейни хотели например са плащали пет пъти повече, отколкото реално харчат. След анализ  МОСВ е преоформило поне 70 - 80 подобни договора, призна екоминистърката и увери, че вече всеки плаща само това, което потребява.
За първи път държавата доброволно ще отстъпи част от властта си, като въведе публично-частното партньорство и при изграждането на сондажи, коментира още Асен Личев.
Общините вече ще могат да „продават“ и водите на собствените си язовири, предвиждат още промените в закона. Сега те дават водоемите си на концесия,  Басейновите дирекции към министерството пък издават разрешителните за водоползване и държавата събира таксите. След  промяната общините ще могат да продават и самите води за напояване, за спорт и отдих и каквото друго се сетят. Сами ще прибират и парите, пояснява Асен Личев.

Още новини