Начало Новини Актуално Подготвена е Национална концепция за дуалното обучение  

Подготвена е Национална концепция за дуалното обучение  

Актуално

Ще оставим на следващия редовен кабинет Национална концепция за дуалното обучение. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на форум дискусия, организиран от Клъстер Тракия икономическа зона. По думите му това не е тема, която може да се реши за година или две и е необходим национален компромис и приемственост по нея.

Проектът е изготвен след анализ на австрийския и швейцарския модел у нас. Важно място в концепцията ще имат държавните публични предприятия. Досега те са стояли извън този процес, а и държавата има механизъм да ги насърчи да участват, подчерта министър Стоянов.

Надяваме се това да доведе до допълнително популяризиране на инициативата и да подтикне не само повече частни компании да се включат, но и повече родители да се доверят на тази система на обучение, коментира още той. Министър Стоянов добави, че е необходимо да се натрупа критична маса от участници в проекта, защото до момента базата данни на Министерството на икономиката и индустрията показва, че само 89 работодатели имат интерес да обучават чрез работа, а общият брой ученици включен в инициативата е под 500.

Участниците в днешния форум дискутираха факта, че технологиите във фирмите изпреварват обучението и това налага промени в образователните програми. Те се обединиха около мнението, че е необходимо държавата и бизнеса да обединят усилията за рестарт на професионалните гимназии, като компаниите следва да участват активно в този процес. В тази връзка министър Стоянов каза, че в годините много компании са направили усилия в правилната посока, но самостоятелно. Затова с тази концепция и общи действия бихме могли да постигнем резултати за кратко време.

Тракия икономическа зона е най-големият индустриален парк у нас и обединява над 200 предприятия, в които са заети 45 000 човека.

В днешното събитие участваха президентът на Република България Румен Радев, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, представители на общинската и областната администрация, ръководството на Клъстер Тракия икономическа зона и др.

Още новини