Начало Новини Актуално Под егидата на евродепутати се организира конференция за съпротивата срещу комунистическия режим

Под егидата на евродепутати се организира конференция за съпротивата срещу комунистическия режим

Актуално

Специална конференция на тема "Изстраданата европейска мечта на България (съпротивата 1944-1989)" ще се проведе на 2 юни т.г. от 12.30 часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. Конференцията се организира от Съюза на репресираните от комунистическия терор в България и се провежда под егидата на евродепутатите от ГЕРБ Илиана Иванова и д-р Андрей Ковачев.

"Конференцията в Стара Загора ще бъде своеобразно продължение на тази, която се проведе в столицата на Евросъюза Брюксел на 17 ноември миналата година", съобщи за вестник Старозагорски новини областният лидер на Съюза на репресираните и член на неговото централно ръководство Димитър Митев. Пред медията ни той разказа за реакцията на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, когато бил запознат с историята на т. нар. "горянско" движение в страната ни след установяването на комунистическия режим. "Ако по-рано знаехме всичко това, ние никога нямаше да смятаме България за най-верния сателит на СССР", е казал развълнувано председателят на Европарламента.

В рамките на конференцията ще бъдат представени свидетелства за историята на горянското движение, ще бъде излъчен видеорепортажът "Комунизмът - прегръдката на ада" и кратък филм от конференцията в Брюксел, ще бъде представена книгата "Светците ги съдят" и др. В тържествена обстановка ще бъде открита и художествената изложба портретни графики на художника Константин Събев, която носи названието "Горяните - носители на свободния дух".
За участие в конференцията са поканени премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, директорът за България на фондация "Кондрат Аденауер", историци, депутати и представители на местната власт.

Още новини