Начало Новини Актуално Почти всеки втори старозагорец живее със заеми. Търсят се кредити за автомобили, жилище или бизнес

Почти всеки втори старозагорец живее със заеми. Търсят се кредити за автомобили, жилище или бизнес

Актуално

Почти всеки втори старозагорец живее със заеми. Повечето от кредитите са дългосрочни и са най-вече между 5000 и 10 000 лева. Хората обясняват, че засега нямат проблеми с изплащането, но не биха бързали да взимат още, докато не излезем от икономическата криза.

Смятат, че вноски между 200 и 500 лева месечно за покриване на кредит са нормални.
Нов кредит се престрашават да търсят в момента основно тези, които искат да развиват бизнеса си. Така смята например Георги Танчев, който е от Стара Загора, но живее от години в Санкт Петербург, пише вестник Национална бизнес поща. Израснал в Русия, тъй като родителите му работили в Коми, там учил и после започнал работа, семеен е с 4-годишна дъщеричка Никол. Обяснява, че се занимава в момента с екология. Взимал е на лизинг техническо оборудване и автомобили за фирмата си - около 120 хил. долара. Въпреки че казва, че се справя със собствени средства, той признава, че сега би взел заем, но заради бизнеса си. В Русия също взимат много кредити, на това се крепи целият бизнес. Предпочитат се основно заеми от банки, а не от други фирми, уточнява той. Четири-пет кредита накуп изплаща в момента Галин Вълчев. Мъжът обяснява, че е взел заеми почти за всичко необходимо за жилище, за кола, за обзавеждане. Повечето от кредитите са дългосрочни, като най-големият е за 10 години. Засега успявам да ги изплащам, но с мъки. Виждам голям зор, защото съм и с малко дете на месец, уточнява Галин, който по професия е шофьор. Погасява заемите си основно със заплата, с която покрива и ежедневните си разходи.

Тези, които са без работа, като Венка Петкова, пък не се престрашават да вземат кредит срещу ипотека, колкото и да им липсват средства за живот. Вдовица съм, преди работех като шивачка. Сега нямам претенции каква работа ще почна, но не мога да намеря, съгласна съм и чистачка да бъда. Знам, че дават кредити и срещу ипотека на апартамент, но не бих си заложила жилището, колкото и да са ми необходими пари. Не мога да рискувам да остана на улицата, обяснява 51-годишната жена. Други като Неда Стоянова, която работи в частна фирма, мислят, че 400-500 лева месечно е нормална вноска за погасяване на един кредит. Самата тя не изплаща заем в момента, но ако й се наложи да купува нещо за дома, е на мнение, че може да вземе. Особено за младите хора мисля, че е оправдано да вземат кредит. Само трябва да е за нещо разумно, уточнява тя.

Още новини