Начало Новини Актуално Почитателите на музиката присъстваха на звуково-цветно пиршество в художествената галерия в Стара Загора

Почитателите на музиката присъстваха на звуково-цветно пиршество в художествената галерия в Стара Загора

Актуално

С жадни за музика гости от всички възрасти се изпълни залата на Градската художествената галерия в Стара Загора на концерта на преподаватели и студенти от НБУ - София, минал преди броени дни. Имената на проф. Милена Моллова и Марио Хосен са известни в града, а заедно с тях в концерта взеха участие Жаклин Прейс, Преслав Ганев, Байрам Карамендерес, Алина Комитова, Хайгануш Нарадикян, Иван Станчев, Мария Рамълчанова, Хелена Шьонер, Наталия Тодорова, Веселин Димитров, Петя Иванова и Лилияна Кехайова.

Прекрасната концертната програма започна с Пасакалия на Хендел - Халворсен в изпълнение на Марио Хосен и Петя Иванова. Свежестта, блясъкът и драматизмът на класическите сонати на Моцарт и Бетховен са последвани от изящния и жив звуков рисунък, широк замах и виртуозност в Четирите пиеси на Крайслер – Марш, Романс, Танго и  Любовна песен, Кампанелата и Концертната соната на Паганини, и прекрасната  “Кармен” на Сарасате. Атмосферата в залата следва пулса на изпълнителите, а те видимо се наслаждават на сцената, описа емоционално събитието Румяна Шишкова, преподавател в НУМСИ "Хр. Морфова" и хормайстор на хора на девойките при читалище „Родина“.

„Цялата зала стана сцена. Богатият колорит и струящата светлина от картините на Никола Танев допълнително усилваха възприятието. Четирите дуета на Бела Барток събуждат у всеки чистотата на първичното ритмично чувство (Dudelsack), съперничеството (Vorspiel), силната експресия на диалога между ума и чувството (Gram) и екзалтират в свежестта на танца (Tanzlied). След цялото това звуково-цветно пиршество, Клавирният квартет на Р. Шуман в изпълнение на Милена Моллова, Марио Хосен, Петя Иванова и Лилияна Кехайова остави без дъх публиката. Тя дълго аплодира на крака всички участници в концерта", допълни Шишкова.

Информация: вестник Новината

Още новини