Начало Новини Актуално Почитат паметта на жертвите, избити от Народния съд в Казанлък

Почитат паметта на жертвите, избити от Народния съд в Казанлък

Актуално

22-ма полицаи, учители, лекари и кметове от Казанлъшкия регион са били осъдени на смърт от Народният съд преди 66 години. Днес потомци на жертвите на комунистическия терор и представители на демократичната общност в Казанлък ще почетат паметта им. В 12.00 часа ще бъде отслужена панихида пред паметника на общия им гроб на Казанлъшките гробища.

След това във Военния клуб ще бъде открита документална и фотоизложба, а в 13 часа започва дискусионната кръгла маса с участие на внучката на ген.Вълков, чието име е свързано със създаването на военния завод "Арсенал", пише вестник Старозагорски новини.
Председателят на Съюз "Истина" Йордан Маринов припомни за медията ни, че тленните останки на 22-те жертви на Народния съд са били открити в общ гроб накрая на т.нар. еврейски гробища в Казанлък през 1992 г. Костите са били изровени и изнесени в центъра на града. На болшинството от тях са открити дупки в черепите и куршуми, което означава, че са били застреляни в главите след произнасянето на смъртните им присъди. За целта е направена съдебно-медицинска експертиза от доц.Мария Грозева, чиито протоколи ще бъдат показани днес. Маринов твърди, че в два от черепите е имало забити четириъгълни пирони, известни като конски пирони. Два дни след изравянето тленните останки са били погребани с християнски почести в началото на Казанлъшките гробища, където през 1994 г. е издигнат паметник, представляващ кръст със снимките на всички жертви на Народния съд. Днес там ще бъде отслужена панихидата.

Организатори на инициативата са Съюзът на репресираните и Съюзът на възпитаниците на училищата на Н.В.

Още новини