Начало Новини Актуално Почистват и залесяват гробищния парк в Стара Загора

Почистват и залесяват гробищния парк в Стара Загора

Актуално

140 дръвчета са засадени в старозагорския гробищен парк по време на акцията за залесяването на района, започнала на Първа пролет. От няколко дни тече и мащабно почистване на парка, съобщи  главният специалист в общинско звено "Гробищен парк" Йордан Киндалов. По думите му, повишаващата се опасност от пожар в района е провокирала старта на инициативата.

Стана ясно още, че акцията цели облагородяването на парка и повишаване безопасността на гражданите при посещенията им.

"Започнахме с почистването основно на по-старите парцели от гробищния парк. Тенденцията е да покрием изцяло площите. Става дума за сухи клони, ниски храсти и дървета, които създават опасност за посетителите", посочи Йордан Киндалов.
В момента на гробищния парк, който се простира на територия от 740 декара, работят шестима служители на отдел "Чистота".

"Със съдействието на Община Стара Загора ще бъдат осигурени още 10 души, които ще бъдат насочени от Дирекция „Бюро по труда“. Това ще се случи в началото на месец май", каза Йордан Киндалов, когато ще започне и основната работа по косенето на тревните площи. Събраният дървен материал от почистването ще бъде описан подробно и складиран, за да бъде ползван за отопление през зимата.
Наред с почистването, в гробищния вече са засадени и 140 млади дръвчета с помощта на екипи от звено "Озеленяване и комунални дейности".

"Идеята ни е максимално да облагородим района, за да може все пак той да бъде в съответствие с изискванията за един парк", изтъкна главният специалист към "Гробищен парк".
Очакванията на ръководството на парка е той да бъде приведен в по-приветлив вид до началото на ноември, когато е Архангелова задушница - денят, в който традиционно гробищата са най-посещавани.

Информация: вестник Новината

Още новини