Начало Новини Актуално Почина инж. Васил Николов. Поклон пред светлата му памет!

Почина инж. Васил Николов. Поклон пред светлата му памет!

Актуално

Васил Николов

След кратко боледуване, на 11 април, на 72 години, почина инж. Васил Николов - един от най-уважаваните старозагорци. Инж. Васил Николов е създател на Научния институт по роботика и главен директор на Научно-производствения комплект по роботика Берое – Стара Загора до 1983 г.

Васил Николов е роден на 23 декември 1939 г. в Стара Загора. Завършва Радиотехника във ВМЕИ Владимир И. Ленин. Той е един от основателите и първите ръководители на някогашния електронен гигант ЗЗУ. Лауреат е на Димитровска награда за приноса си при внедряване на дискови запаметяващи устройства през 1974 г. От 1986 до 2002 г. е генерален директор на ЦУВ Прогрес. Под негово ръководство е издаден първият у нас компютризиран 5-езичен речник на информационните технологии. Васил Николов е сред 313-те, подписали новата конституция, като депутат в 36-ото Народно събрание. Реализирал е над 30 проекта, свързани с издирване и съхраняване върху компактдискове на живото слово на именити българи.

Васил Николов е един от хората, изградили индустрията за запис на данни в България.

Васил Николов ще бъде запомнен с невероятната си ерудиция, с дълбокото познаване на културата и историята, както и с непрекъснатото си желание да сподели наученото с колкото може повече хора.

Ръководството на Търговско-промишлена палата - Стара Загора изказва съболезнования на близките на инж. Васил Николов.

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще бъде в Стара Загора на 17 април.

Още новини