Начало Новини Актуално Почина академик Стефан Воденичаров

Почина академик Стефан Воденичаров

Актуално

академик Стефан ВоденичаровНа 75-годишна възраст, почина академик Стефан Воденичаров - бивш председател на Българската академия на науките (БАН).

Академик Воденичаров е автор на повече от 70 патента и над 160 научни публикации. Ръководил е стотици научни проекти и има разработки в областта на енергетиката и отбраната. Участвал е като експерт в национални и международни организации. През 2008 г. е избран за председател на Съвет по икономическа политика към Българската стопанска камара. Става председател на Българската академия на науките с 4-годишен мандат на 3 декември 2012 г.

Академик Стефан Воденичаров е награждаван многократно в редица области и за постиженията си в науката.

Сред тях са: Орден Стара планина - най-високото държавно отличие; Почетен медал на Министерство на отбраната Свети Георги - I степен с мечове за заслуги към отбраната на България; Почетен знак Марин Дринов за значителни заслуги към БАН. Той е Почетен гражданин на София; Доктор Хонорис Кауза на Технически университет - Варна. Има Почетно звание Следовник на народните будители от Съюза на народните читалища, носител е на Голямата награда на Българска стопанска камара за постигнати резултати, позволяващи създаването на серия високотехнологични продукти, обезпечаващи националната сигурност и на много други награди.

Академик Стефан Воденичаров е създател на Инициатива Единение и заедно с екип от български учени и интелектуалци, споделя дълбокото си убеждение, че бъдещето на България е свързано с обединението на обществото, с връщането към националните корени, към българската духовност, вяра, култура и образование. Инициативата и нейните цели бяха представена в Стара Загора през 2019 г., като основен партньор за региона е Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

С дейното участие и под ръководството на акад. Стефан Воденичаров беше създадена Националната академична мрежа, която чрез Търговско-промишлена палата - Стара Загора и местния бизнес превърна пренесе идеята и я разви чрез дейността на Регионалните академични центрове в Стара Загора и Казанлък. Академик Стефан Воденичаров участва лично в няколко форума в региона, чиято цел е да скъси връзката между науката и приложната дейност в икономиката.

Ръководството и екипът на Търговско-промишлена палата - Стара Загора изказват съболезнования на близките на академик Стефан Воденичаров!

Поклон пред светлата му памет!

 

Още новини