Начало Новини Актуално По-скъпа ще е великденската ни трапеза тази година

По-скъпа ще е великденската ни трапеза тази година

Актуално
салата яйца Влекикден

По-скъпи ястия и салати ще сложим на тазгодишната великденска трапеза. На прага на Страстната седмица цените на месото и зеленчуците по старозагорските пазари продължават да са значително по- високи от миналогодишните. Търговци прогнозират, че в навечерието на самия празник ще скочат още.

Това едва ли ще изненада обръгналия редови потребител , който е свикнал, за разлика от европееца, празниците да му излизат солено откъм цени.
Трудно е да се изчисли колко точно ще ви струва една традиционна великденска софра с всичките й задължителни за този празник салтанати, но ако заложите на традицията, само за агнешкото ще трябва да се изръсите с около 12 - 14 лева за килограм. В момента е толкова, колко ще бъде след седмица, не се знае, но търговците знаят, че и сега цената е достатъчно висока за средностатистическия купувач. Затова и търсенето е значително намаляло. Агнешки мръвки заливат магазини и хипермаркети, но купувачите все още са малко.

Тъй като печеното агънце върви с дроб-сармичка, ще трябва да дадете някой лев и за набор от агнешки дреболийки. Този с повече черен дроб е с цена 6.50 - 6.80 лева. Обикновеният е около 6.50 лева. Ако решите към дроб-сармата по европейски тертип да прибавите и гъби, добавете към сметката още 3.20 лева. Очакванията са гъбите, по отколешна традиция, да станат още по-скъпи за празника, пише вестник Национална бизнес поща.
В поотънелия ви портфейл здраво ще бръкнат и салатите. Макар и само предястие, някои от тях са си направо недостижим лукс. Най- евтина е марулята. В зависимост от големината и къдриците на листата зелената салата се харчи между 50 и 80 ст. Зеленият лук е от 25 до 60 ст. също в зависимост от качеството. Чесънът, който прави салатата още по-пикантна, продължава да държи високи цени - 40-80 ст. струват няколко стръкчета. При това тази година прави впечатление, че лютивият зеленчук е доста безвкусен и не толкова ароматен. Ако решите да прибавите към зелената салата и репички за цвят, отделете още 50-60 ст.

Другата традиционна за българина салата - шопската, е още по-скъпо удоволствие. Цените на доматите се движат от 1.80 до 2.80 лева. Не е тайна, че повечето от тях са доста безвкусни. Най-високи са цените на българските розови домати. За кило от тях ще трябва да платите петарка. Краставиците са от 1.80 лева. до 2.20 лева. С екстра към салатата като пресни зелени чушки ще олекнете с още 4.50 лева за килограм.
Ако сте почитатели на постните ястия и агнешкото не ви вълнува особено, не си мислете, че ще се разминете по-евтино. Пресните картофи са по 1.60 лв., а старите - по 1.30 лв. Вносният патладжан гони четирите лева. Морковите са по 1.20 лв. Пресните тиквички прескачат трите лева.
Задължителните за Великден боядисани яйца са с цени 12 - 16 ст. за по-дребничките до 22 ст. за най-едрите. Бои и украси като плетени панерчета, изкуствени тревички, зайчета и други красоти оскъпяват значително поднасянето на трапезата на великденския символ.
Най-добрият завършек на всеки празничен обяд или вечеря са плодовете. А на Великден - и козунаците. И ако по-евтините и обикновени козунаци - между 2 и 3 лв., са напълно достъпни, то тези в някои хипермаркети с цени, гонещи двайсетарката, са за повечето клиенти излишен лукс. От етикетите разбираме, че елитните сладкиши са вносни, предимно италиански и немски, и са приготвени по отколешни рецепти.
Сред плодовете на старозагорските пазари най- скъпи са ягодите - от 4.50 до 5.50 лева. Бананите са по 2.80 лева., ябълките също струват горе-долу толкова. Лимоните са по 1.80 - 2 лева.

Още новини