Начало Новини Актуално По проект Красива България в Стара Загора са инвестирани 1,6 млн. лева за 3 години

По проект Красива България в Стара Загора са инвестирани 1,6 млн. лева за 3 години

Актуално
Дом за възрастни хора

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и кметът на община Стара Загора Живко Тодоров откриха ремонтираната сграда на Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани. Реконструкцията е по проект Красива България и е на стойност 520 000 лева, от които 120 000 лева е съфинансирането от общината. Капацитетът на дома е 101 души, като към момента поради извършвания ремонт в него са настанени 86 възрастни хора.

На събитието присъстваха тримата зам.-кметове на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Йордан Николов и инж. Янчо Калоянов, областният управител Недялко Недялков, директорът на Красива България Валерия Ботева и др., съобщиха от пресцентъра на Общината.

Помощта, която министър Младенов оказва на Стара Загора е много голяма, тъй като за година ни беше дадена възможността да наваксаме всичко, което беше загубено от предишния мандат, подчерта Живко Тодоров. С общи усилия успяхме днес да открием готови обекти и да сложим началото на други. С ремонта на Дома за възрастни хора в Старозагорските минерални бани Община Стара Загора ще има реални ползи, тъй като са подобрени условията за живот на възрастните хора, пестят се разходи за отопление вследствие на добрата изолация и работещите тук ще се трудят при по-добри условия. Кметът отбеляза и добрата работа на фирмата изпълнител, която в срок и качествено е извършила ремонта.

За последните три години са инвестирани 1,6 млн. лева по проект Красива България в Стара Загора, като 400 000 лева е съфинансирането от Общината, каза министър Младенов. Поздравявам екипа на Красива България и на Общината за добре свършената работа в Дома за възрастни хора на Старозагорските бани, каза министър Младенов. В момента е отворена процедурата за кандидатстване по програмата за нови проекти, като документи се подават до 28 януари. Радвам се, че преди няколко седмици Община Стара Загора спечели и проекта Помощ в дома, който е за лични асистенти за хора с увреждания. Във връзка с деинституционализацията тук ще се осъществи и един огромен социален проект за изграждането на седем центъра за настаняване от социален тип, припомни министърът. Той съобщи още, че служителите, които работят в домовете с делегирана от държавата дейност, ще получат 10-процентно увеличение на заплатите от началото на 2013 г.

След откриването на ремонтираната сграда на Дома за възрастни хора, министър Младенов и Живко Тодоров направиха първа копка на Общностен център за социална подкрепа, който се намира на ул. Подполковник Калитин 28 в Стара Загора. Проектът е на стойност 1,804 лева, от които 1,543 лева са безвъзмездно финансиране, а 335 850 лева са принос на Община Стара Загора. Общностният център ще предоставя услуги на деца от 0-3 г. и 3-7 г. и техните родители. Строителните дейности трябва да приключат до май 2013 г.

В Общностния център ще се извършват здравни консултации, социални услуги за близо 4 500 деца и техните родители.

Още новини