Начало Новини Актуално По ОП Регионално развитие са договорени проекти за близо 2 млрд. лева

По ОП Регионално развитие са договорени проекти за близо 2 млрд. лева

Актуално
Форум

2012 година ще е ключова за всички оперативни програми. Предстои да бъдат разплатени доста сериозни суми, тъй като голяма част от финансираните проекти са в заключителен етап, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на форум, посветен на усвояването на средствата от европейските фондове и добрите испански практики.

Министър Павлова информира, че по Оперативна програма Регионално развитие (ОПРР) вече са обявени над 40 схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Одобрените и договорени за финансиране проекти са на обща стойност почти 2 млрд. лева, а разплатените суми възлизат на 540 млн. лева.

Обсъжда се възможността за следващия програмен период при осъществяването на един проект, например за развитие на градската следа, да се предлага интегриран подход между отделните оперативни програми, посочи Лиляна Павлова.

Тя съобщи още, че сега се прави преглед на чакащите за финансиране проекти по ОПРР. Със спестени средства по програмата ще бъдат финансирани актуални проектни предложения с висока степен на проектна готовност. По-голяма яснота за пренасочването на средства ще има след заседание на комитета за наблюдение на програмата, който ще се проведе в началото на декември т.г.

Очаква се през следващата година бизнесът да може да разчита на нисколихвено кредитиране по инициативата Джесика, която е насочена към инвестиции за промяна на облика на градовете, в размер на 60 млн. лв.

Още новини