Начало Новини Актуално По магистрала ще се пътува от Харманли до турската граница от октомври 2010 г.

По магистрала ще се пътува от Харманли до турската граница от октомври 2010 г.

Актуално
Автомагистрала

Отсечка от магистрала Марица, свързваща Харманли с граничен пунк Капитан Андреево на българо-турската граница ще бъде пуснат в експлоатация в следващите дни. Дължината на отсечката, по която ще се пътува от октомври 2010 г. е 31 км, припомниха от Холдинг Пътища. Изпълнители на участъка са Пътни строежи АД – Пловдив и Мостстрой АД.

Отсечката трябваше да бъде открита на 15 август, но заради забавяне в изграждането на пътния възел Ново село, който ще отклонява трафика за Гърция, бе отложено. Пътният възел се изгражда със средства от програма ФАР, а забавянето в изпълнението било заради неразплатени средства.
32 млн. лв. бяха отпуснати за дострояването на Марица от правителството през юли с актуализацията на бюджета. През последните 18 години пък за същия аутобан са отпуснати още около 96 млн. лв., с което общата стойност на обекта става около 130 млн. лв.

Общата дължина на магистрала Марица е около 117 км. Оставащите 67 км нея - от пътен възел Оризово на магистрала Тракия до Харманли, ще бъдат изградени с 208 млн. евро от ОП Транспорт. Търговете за избор на изпълните на трасето предстои да бъдат обявени тази есен, а през пролетта на 2013 г. Марица трябва да е готова.

При геодезическите проучвания, които в момента се правят на лот 4 от магистрала Тракия (Ямбол - Карнобат), специалистите са открили пластове глина с дълбочина от 60 см до 1,5 м. Експерти коментираха, че е вероятно това да оскъпи проекта. От компанията изпълнител на обекта - сдружение Тракия IV, обаче обясниха, че проблемът е решен и няма да забави изпълнението, нито ще се стигне до оскъпяване.

Още новини