Начало Новини Актуално По идея на вестник Новината кръстиха улица на д-р Прокопий Прокопиев

По идея на вестник Новината кръстиха улица на д-р Прокопий Прокопиев

Актуално

Улица в района на Университетска болница в областния град ще носи името на д-р Прокопий Андреев Прокопиев. Това е лекарят, извършил през 1930 година в старозагорската болница уникална за времето си процедура по кръвопреливане, което го превръща в пионер на хемотрансфузията у нас.

Предложението за именуването на улицата бе внесено в дневния ред на заседанието на Общинския съвет от общинския съветник от ПП НФСБ Гергана Микова, която откликва на молбата на наследниците на доктора. 
Имайки предвид заслугите на д-р Прокопиев за развитието на българската медицина - в частност хирургия, смятам, че е редно той да бъде удостоен с подобен акт на признание, заявява общинската съветничка.
Д-р Прокопий Андреев Прокопиев(1901-1961) е роден в село Долно Паничерево, Старозагорско. Завършва гимназия в Стара Загора, учи медицина в Австрия и Германия. Във Виена е бил на стаж при прочутия проф. Финстерер. След като се завръща в България, той стажува в Александровска болница. Става училищен лекар в София и ординатор по хирургия в държавните болници в Шумен и Стара Загора. Основава своя частна болница, в която 13 години работи като поливалентен хирург, като помощници включва цялото си семейство.

Още на 26 август 2010 г. Новината се обърна към Общинския съвет с прeдложение, че не е късно този забравен достоен лекар да получи нужното признание, като една от безименните улици бъде наречена на неговото име. 
Предложението ни остана без отзвук. Преди година, когато се навършиха 110 години от рождението и 60 години от смъртта на д-р Прокопий Андреев, редакцията отново поднови предложението си към старейшините. Неофициално ни бе отговорено, че се търси улица без име. Такава в областния град се оказа, че има и тя ще носи името на един достоен професионалист.

Информация: вестник Новината

улица Стара Загора д-р Прокопий Андреев Прокопиев

Още новини