Начало Новини Актуално По 80 души на ден се редят в Стара Загора за европейска здравна карта

По 80 души на ден се редят в Стара Загора за европейска здравна карта

Актуално

С наближаването на пролетните месеци интересът на старозагорци към сдобиването с европейска здравна карта става все по-голям, видя наш репортер. Пред офиса на дистрибуторския център на фирма "КИМ 2000" в областния град се редят опашки. На ден минават по 40 до 80 човека, когато е най-натоварено, информира любезната служителка.

Процедурата със сдобиването на евродокумента не е сложна. Нужна е паспортна снимка, ксерокопие на личната карта, а формулярът се купува от офиса само за 12 стотинки. Попълва се и се подава лично пред служителката. За друг човек документи се приемат само с нотариално заверено пълномощно. Бланката се подписва пред длъжностното лице. Нужно е да представите и справка за здравния си статус от НАП. Изискването е да нямата прекъснати здравноосигурителни права.
От тази година е отпаднала таксата за издаване и европейската здравна карта е безплатна. Тя ще бъде готова за период от 15 до 30 дни. За бързата услуга за три дни се плаща 12 лева. Валидността на картата е една година, а за пенсионери и инвалиди - десет години. За непълнолетните деца документите за картата се подават от родителите с ксерокопия на акта за раждане на детето, пише вестник Старозагорски новини.
Засега единственият в Старозагорска област офис на "КИМ 2000" се справя с желаещите за получат европейска здравна карта, макар че не е много удобно за жителите на останалите общини. И още един факт, който притеснява гражданите - от офиса на "КИМ" не издават на никого касови бележки за платените формуляри, сигнализират наши читатели.

Още новини