Начало Новини Актуално По 20 литра бензин получиха първите преминали по новия бул. Славянски в Стара Загора

По 20 литра бензин получиха първите преминали по новия бул. Славянски в Стара Загора

Актуално

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев връчи на първите двама шофьори, преминали по продължението на бул. "Славянски", ваучери за 20 литра гориво, осигурени от Община Стара Загора. Минути преди това, той, заедно с областния управител Йордан Николов и кмета проф. Светлин Танчев, преряза лентата.

Като крачка към решаване на проблемите с трафика и премахване на задръстванията в югозападната част на града, особено в пиковите часове, определи новата придобивка зам.-кметът проф. Димитър Динев. Благодарение на новата отсечка се осъществява кратка и качествена връзка на три от най-населените квартали - "Железник", "Трите чучура" и "Казански" с Индустриалната зона, магистрала "Тракия", авто- и жп гарата. Продължението на булеварда и кръговото движение са изпълнени в съответствие с всички европейски изисквания. За любителите на статистиката проф. Динев представи проекта в цифри. Стойността му, заедно с подземната инфраструктура, е 3.490 лв. Преобладаващата част от тях - 2.846 лв., са за пътната част и са осигурени с постановление на Министерския съвет от 2008 год. от Републиканския бюджет, а останалите са общински средства, пише вестник Старозагорски новини.
Движението е двупосочно, с по две ленти с ширина 7.5, разделени от зелена лента с ширина 3 метра. Тротоарът е широк 3 м и е само от северната страна, общата му площ е 3210 кв. м. От двете страни трасето е оградено с 1998 м ограда и 50 м парапет. Изградени са нов водопровод и канализация, уличното осветление също е ново.
Кръговото кръстовище, което е голямо облекчение за шофьорите, е четириклоново, а диаметърът на "острова" в центъра му е 9 м. В него е разположена водна площ, осветена подходящо през нощта. Ширината на двулентовото платно в кръга е 9 м. Проф.Динев припомни трудностите по отчуждаването на терените и особено проблема с незаконните бараки, разположени на около 600 кв.м, чието събаряне стана възможно с намесата на Върховния административен съд.
Строителните работи са извършени от пътностроителната компания PSI, проектант на обекта е инж. Захари Стамболиев, чието име е свързано с транспортната схема на града, с участието на инж.Мария Трифонова. Проектът на водната площ е дело на арх. Георги Чернев, който бе отличен като архитект на годината за сградата на Регионалния исторически музей.
За по-малко от три години от началото на мандата със средства от националния и общинския бюджет сме реализирали 6 големи проекта на стойност над 30 млн. лева, припомни кметът проф.Танчев. Общината има и други готови проекти на обща стойност над 100 млн. лева, от които 17 са спечелени, реализирани или във фаза пред финализиране. Общо равносметката показва, че заедно с финансирането по различни програми са вложени над 100 млн.лв., уточни проф. Танчев и обеща да се откриват още обекти.

Още новини