Начало Новини Актуално По 150 лв. за килограм изкупуват испанската муха. Фармацевти я използват за стимулатор

По 150 лв. за килограм изкупуват испанската муха. Фармацевти я използват за стимулатор

Актуално

По 100 - 150 лева се изкупува килограм испански мухи или кантариди, както е латинското им наименование. Те действат револсивно, като виагра и се изнасят за Германия, за фармацевтични компании, казва Георги Господинов, собственик на фирма Аграмония в Стара Загора, който със свои партньори също изкупува испански мухи. Има мъжки и женски испански мухи, много приличат на майския бръмбар.

Мъжката опложда женската и тя снася яйцата си в дупчици по земята, както пчелите и осите. През май испанските мухи се роят и роякът се качва на тополи и люмяци. Рано сутрин, преди изгрев слънце, трябва да отидат бе-рачи, друсат ги да паднат и ги събират в чували. По това време те не са активни и затова лесно падат. После с чувалите се сушат в сушилни. Животът на една такава испанска муха по принцип е месец, разказва пред вестник Национална бизнес поща Георги Господинов.
6 сантиграма е отровната доза кантаридин, но не знаем това количество в колко мухи се съдържа, затова е опасно безразборната им употреба, предупреждава Господинов. За собствени нужди може да се ползват с алкохол. В 200 грама ракия се слагат 5 изсушени мухи и се пие по малко при нужда, действа като афродизиак, съветва бизнесменът. Над един тон е изнасяла България по времето на Тодор Живков, припомня Господинов, докато сега е значително по-малко към 400-500 килограма. Испански мухи има най-много в Северна България - в Плевенския край, но билкари събират по 10-12 килограма и в Павел-банско, допълва той.

Още новини