Начало Новини Актуално Пловдивчани правят кафява сол по древни рецепти

Пловдивчани правят кафява сол по древни рецепти

Актуално

Точно със старта на кризата през есента на миналата година пловдивската фирма Булдара пуска на пазара един странен на пръв поглед продукт - кафява сол. И въпреки че всеки говори за свиване на потреблението, продажбите на кафявата сол нарастват с всеки изминал месец.

Кафявата сол е патент на Булдара и почива върху стара рецепта, известна на българите още от хилядолетия, казва мениджърът на фирмата производител Дарин Гложински. Рецептата идва от тибетските държави и е запазила в себе си златната пропорция на екстракти от различни семена, микроелементи, соли и полезни есенционни мастни киселини, каквито се съдържат в рибата, но в кафявата сол въздействието им е много по-силно изразено, пише вестник Национална бизнес поща.
Семето е концентрирало в себе си най-чистата енергия и затова кафявата сол не само успешно замества вредната обикновена сол, но и моделира човешкото тяло по най-здравословния начин, казва Гложински. Консумацията на този продукт намалява наполовина употребата на обикновена сол и въпреки това на човек пак му е солено. Редуцират се неблагоприятните състояния на диабет, на лошия холестерол и други заболявания. Хората я предпочитат, въпреки че е по-скъпа от обикновената сол, защото чрез нея спестяват от лекарства много повече пари.
Булдара обаче не спира дотук и се кани за Коледа да пусне на пазара нов нестандартен продукт - билкова захар, която се прави от три типични български билки и също е изключително здравословна. В началото на следващата година на пазара ще се появят и сол за бременни, сол за бързо възстановяване на родилки след кърмене, сол за деца над 1.5 година. Бизнесът ни е добър, въпреки кризата, пречат ни само банките, защото не отпускат кредити, казва Дарин Гложински. Съществуваме, значи печелим, колкото и непопулярни да са засега продуктите ни, добавя той. Фирмата му дори се опитва да изнесе продуктите си зад граница, фирми от Турция и Русия заявили стотици тонове от кафявата сол, но после се опитали да имитират технологията; Безуспешно, защото нейната тайна е закодирана в българските шевици, глаголицата и духовните ценности, които народът ни е съхранил през вековете, казва Гложински. Според него, кризата определено стимулира българите да се ориентират към правене на по-нестандартен бизнес. Умишленото профанизиране на хората от страна на политиците и медиите в България обаче, пречи това желание да се разгърне с по-широк размах, смята той.

Още новини