Начало Новини Актуално Площадка Мандрата отпада като вариант за изграждане на регионалното депо за отпадъци

Площадка Мандрата отпада като вариант за изграждане на регионалното депо за отпадъци

Актуално

Площадката в непосредствена близост до сега съществуващото градско сметище на Стара Загора на "Мандра баир" окончателно е отпаднала от списъка на подходящите за изграждането на pегионално депо за отпадъци, заяви вчера зам.-кметът Белчо Белчев. Решението било на МОСВ, а причината - подземните залежи на доломит.

Дори сега съществуващата концесия на ИНМАТ за добив на камък да бъде прекратена, по закон теренът не може да се ползва за други цели преди изчерпването на залежите, уточни Белчев. На въпрос на "Старозагорски новини" дали това не е било известно още през 2005 г., когато площадка "Мандрата" е посочена като един от приемливите варианти, зам.-кметът отговори, че идеята била инертните материали и камъкът да се използват за строежа на автомагистрала "Тракия". Доизграждането на магистралата обаче зацикли по време на управлението на тройната коалиция, а заедно с това и възможността бившата фирма на Батко и Братко да си осигурят допълнителни приходи от влагането на инертни материали на аутобана от площадка "Мандрата". Най-негативното от цялата ситуация е невъзможността да бъде използвана площадката (с изградена инфраструктура) за изграждане на регионално депо за отпадъци в Старозагорска област, пише вестник Старозагорски новини.
Сега вариантите пред местната власт вече не са много, а и времето за вземане на окончателно решение накъся. В момента спешно се търсел общински имот с площ от 400 декара, който да бъде предложен на датския консултант за изграждането на регионалното съоръжение. Теренът обаче трябвало да отговаря най-малко на две задължителни условия - да няма високи подпочвени води и да бъде съобразен със санитарно-защитните норми за отдалеченост от населените места. Срокът, през който той трябвало да бъде намерен, бил не повече от десетина дни, тъй като е необходимо време за хидрогеоложките проучвания. Белчев подчерта, че ако до месец Общината не предложи годен вариант, то ще се наложи да плаща неустойки в размер на 2 400 000 евро. Клаузата била залегнала в подписания договор между датския консултант и Министерството на околната среда и водите.
Отпадането на площадка "Мандрата" и ведостигът на време най-вероятно ще върнат топката в другата вече одобрена без забележки от специалистите площадка - "Ракитница-изток". През последните месеци този вариант остана на заден план заради протестите на живеещите наоколо, които заявиха, че са готови дори на гражданско неподчинение, ако депото се изгради в землището на селото им. Те също имат своите основания, но наскоро Инициативният комитет от Ракитница отказа уговорената от Белчев среща с датския консултант. Вчера зам.-кметът уточни, че на нея е било предвидено да се обсъдят всичките "за" и "против" регионалното съоръжение, но сега вече той не може да превръща 350 000 жители на областта в заложници на недоволството на неколкостотин. Дори да намерим друга подходяща площадка, обобщи Белчев, пак ще има протестиращи срещу боклука.
Освен угрозата от 2 400 000 евро неустойка, община Стара Загора е изправена и пред опасността да загуби отпуснатите от ЕС за изграждането на депото 26 милиона евро. Това пък ще стане факт, ако работният проект за строителството на съоръжението не бъде готов да 7 юли 2010 г. Според Белчев, специалистите ще се справят с проекта, но големият проблем в момента е площадката.

Още новини