Начало Новини Актуално Плевнелиев: На 3 май ще започне строителството на АМ Тракия

Плевнелиев: На 3 май ще започне строителството на АМ Тракия

Актуално

Днес ще бъде обявен конкурсът за директор на пътната агенция, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев на днешната конференция за инфраструктурата в Югоизточна Европа, предаде БГНЕС. Аз съм на мнение, че той (новият директор - бел. ред) трябва да е добър мениджър. В агенцията има достатъчно добри специалисти, които разбират от пътно строителство.

На 11 ноември ще завършат обсъжданията за оценка на въздействие върху околната среда, а на 12 ноември в Европейския вестник ще бъде обявена процедурата за строежа на автомагистрала Тракия. На 18 ноември ще започне продажбата на тръжни документи и от там има двумесечен срок за подготовка на оферти. Очакванията са на 3 май да започне строителството на магистралата, предаде econ.bg. Тръжните документи са изцяло преработени, има одобрението на Джаспърс и Прозрачност без граници, каза Плевнелиев като поясни, че строителното разрешение трябва да е готово до края на април.
Магистралата ще стане. Така строителният министър отговори на въпрос какво става със строежа на автомагистрала Люлин. До идната сряда окончателно ще бъде планиран графикът за изграждане на магистралата. Знае се какво да се направи, каза Плевнелиев. Той поясни, че все още име стълбове по средата на самата магистрала, отчуждителните процедури край Даскалово не са приключили, има хора които живеят там незаконно.
Според Плевнелиев ускоряването на строежа е наложило да бъде подменена хидроизолацията на всички мостове. Това дава възможност за претенции от страна на турския консорциум, който е изпълнител на строителните работи. До седмица министерството, турският консорциум и европейският комисар по регионално развие Павел Самецки ще подпишат споразумение за довършване на строежа.
Мостовите съоръжения са изцяло препроектирани, поясни още министърът. За 14 месеца Пътната агенция не е могла да одобри трите тунела, а само един е получил разрешение. Относно протестите на хората от Бучино Плевнелиев каза, че пътен възел не може да има всяко село. Взимат се мерки за ненавлизането в земите им, допълни министърът.|

 

Още новини