Начало Новини Актуално Плевнелиев: Ако санираме 700 000 сгради, няма нужда да се строи АЕЦ Беляне

Плевнелиев: Ако санираме 700 000 сгради, няма нужда да се строи АЕЦ Беляне

Актуално
Росен Плевнелиев

Ако искаме да развиваме технологиите на бъдещето, държавата трябва във времето да работи за наноцентър и кадри, които да са на световно ниво. Китай изнася 200 000 от най-добрите си студенти навън. България може да произведе своите кадри, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на лекция пред студенти в Софийския университет.

Необходимо е усилие за това, но в момента трябва да подготвим почвата. Трябва да се постигне национален консенсус. По този начин и регионалното развитие може да получи ускорение, категоричен бе министър Плевнелиев.

Стабилността е условие за дълготрайни инвестиции в българската икономика. Важно е не какво искаме да направим утре, а след 5-10 години, подчерта той. Според него българската икономика трябва да заложи на стабилното развитие, защото то е условие за дълготрайни инвестиции, а политическите партии трябва да направят дебат за дългосрочните цели и дългосрочното използване на евросредствата.

Вярвам, че ако санираме 700 000 многофамилни жилищни сгради, няма да има нужда да се строи АЕЦ Белене, заяви той като уточни, че икономиите ще се реализират чрез въвеждането на енергийноефективни мерки по Оперативна програма Регионално развитие. Ефектът от въвеждането им е доказан от съвместния проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Програмата на ООН за развитие.

От 2,5 млн. работещи в България 2 млн. са в сектори с ниска добавена стойност. За това трябва да преквалифицираме тези хора, за да преминат в сектори с висока добавена стойност, заяви министър Плевнелиев. Ако харчим повече, отколкото може да си позволим, ние няма да може да разчитаме на нови работни места.

Той подчерта, че и в най-голямата криза – туризмът у нас расте. Според него България вече излиза от ситуацията, в която сама се е поставила чрез строежа на магистралите. Целият свят смята за колко време може да достави стоки от точка А до точка Б, коментира министър Плевнелиев. Той уточни, че вече има план как да се изнесат повече държавни функции. Искаме да изнесем държавните функции в регионите, за да могат те сами да управляват своите проекти, посочи Росен Плевнелиев. Той обясни, че правителството залага на седем центъра на растеж и това са градовете с над 100 хиляди души. Съзнателно наливаме пари в болниците, за да създадем условия за живот в тези центрове и за да не идват хората за всяко нещо в София, коментира министърът.

Като пример за инвестиция, която е допринесла за развитието на местна икономика, министър Плевнелиев посочи изграждането на път между Гоце Делчев и махала в близост до града. След изграждането на инфраструктурното съоръжение броят на жителите в населеното място от 50 се увеличава на 160. За една година там са инвестирани 7 млн. лв., съобщи министърът.

Още новини