Начало Новини Актуално Платформата Bulgaria wants you представя предимствата на българските градове и възможностите за професионална и лична ре

Платформата Bulgaria wants you представя предимствата на българските градове и възможностите за професионална и лична реализация

Актуално

Bulgaria wants youПлатформата Bulgaria wants you (България те иска), изпълнявана от Сдружение „ДНК“ беше представена в Стара Загора. Събитието събра в зала „Петко Р. Славейков“ десетки представители на бизнеса в региона, различни местни и държавни институции, общински съветници и медии.

Презентацията на проекта води Андрей Арнаудов, познат като телевизионен водещ и продуцент. „Започваме от Стара Загора, защото виждаме бързия темп на развитие в общината“, каза при представянето на платформата Арнаудов. Той благодари за подкрепата на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров, както и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците и нейния председател за региона Стефан Шоселов. 

„Приветствам инициативата, която реализирате. Подкрепата на институциите ще бъде важна, особено при адаптацията на семейства, които дълго са живели зад граница“, каза по време на събитието и зам.-кметът Иванка Сотирова.

Инициативата Bulgaria wants you събира в едно видео визитки на българските градове, представящи техния социален и икономически профил, както и възможностите за професионална и лична реализация. Стремежът на екипа на проекта е да бъде показана промяната на различните места у нас, с което да се разкрие потенциала на страната и да върне българите от чужбина. Идеята е палтформата да дава информация за и от работодатели, подробности за различните детски и учебни заведения, както и да указва административна помощ.

„Ще предложим и Life Cost Calkulator, чрез който всеки може да направи съпоставка какво може да си позволи със заплатата, която получава в Берлин например, и какво месено възнаграждение му е необходимо за да живее и работи в Стара Загора” – каза Андрей Арнаудов. Проектът на Сдружение „Движение национална кауза” предвижда още ДНК-карти, които ще бъдат подарявани на част от българите, ползващи платформата, които искат да се върнат от чужбина. Те ще бъдат на стойност до 10 000 лева под форма на начален стартов пакет за различни видове услуги, от които ще имат нужда. Възможно е чрез картата да бъде платен самолетен билет за връщане от чужбина в България, да се ползват транспортни услуги, наем за жилище, храна на работното място, заплащане на различни такси и услуги, като във финансирането ще се включат и предприемачите. „Работим в синхрон с бизнеса по този проект и виждаме, че предприемачите са осъзнали, че трябва да правят повече жестове към сънародниците ни зад граница, за да ги привлекат с цел да се реши проблема с липсата на кадри на пазара на труда у нас” – добави още Андрей Арнаудов.

„Нашият град е атрактивен и перспективен за бизнеса“, подчерта председателят на КРИБ – Стара Загора Стефан Шоселов. Той допълни, че взаимодействието между институциите, бизнеса и образователните структури ще допринесе за привличане и създаване на кадри.

IMG 6438

Още новини