Начало Новини Актуално Платеният годишен отпуск за 2010, валиден до 2012 г.

Платеният годишен отпуск за 2010, валиден до 2012 г.

Актуално
Стара Загора

Платеният годишен отпуск ще има двугодишна давност, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след работна среща със социалните партньори и народните представители в МТСП. На срещата, проведена по инициатива на заместник-председателя на Комисията по труда и социалната политика Светлана Ангелова, се обсъдиха корекциите на Кодекса на труда.

Във вторник те ще бъдат внесени в Народното събрание. Работниците и служителите, които не са могли да ползват целия платен годишен отпуск за 2010 г., ще могат да го направят до края на 2012 година. Приоритетно ще се ползва отпускът за текущата календарна година, обясни министър Младенов, съобщиха от пресцентъра.
Графиците за ползване на платения годишен отпуск за 2011 година ще бъдат изготвени до 31 март 2011 г. За всяка следваща година се предвижда графикът да бъде утвърден до 31 декември на предходната година, каза министър Младенов като уточни, че графици за ползването на отпуска ще бъдат изготвени и за държавните служители.
По искане на работниците или служителите и след съгласието на работодателя ще могат да се отлагат до10 дни от платения годишен отпуск за следващата календарна година. Запазва се правото до 10 дни да могат да се отлагат и по производствени причини, допълни заместник-председателят на Комисията по труда и социалната политика Светлана Ангелова.
Министър Младенов каза, че Главна инспекция по труда ще извършва проверки за спазване на трудовото законодателство по отношение на това дали е изготвен график за ползване на отпуските и дали се нарушава правото на работника и служителя да ползва годишния си платен отпуск в периода, определен в графика.
 

Още новини