Начало Новини Актуално Плащаш хотел - получаваш палатка

Плащаш хотел - получаваш палатка

Актуално

TOP OFERTA!!! Почивай 6 дни на Слънчев бряг в супер хотел само за 350 лева. Плати сега и почивай през август. Обява с такъв текст и изключително примамлива снимка на луксозен комплекс с басейн може да ви коства парите за море. Причината е, че МВР отчита бум на фалшивите оферти за почивка заради кризата.

Така, вместо в нов хотел хваналите се на въдицата на измамниците, туристи нощуват най-често в гората под звездите, пише в днешния си брой вестник Стандарт, цитиран от econ.bg. Защото вместо сграда на посочения адрес има само нива, коментира Александър Масларски от Комисията за защита на потребителите.
Затова инспекторите препоръчват преди резервация да се проверят няколко важни неща.
На първо място, трябва да проверите дали въпросният хотел или къща има интернет сайт. В електронната страница на икономическото министерство или в съответната община, където се намира комплексът, можете да проверите дали обектът е включен в регистъра и наистина съществува. Ако в обявата има единствено мобилен телефон без адрес, факс или мейл, също трябва да се досетите, че обявата най-вероятно е фалшива.
Второто важно нещо е да попитате лицето, което отговаря за обявата, дали например капарото не може да се плати от ваш познат на място. Ако човекът увърта и откаже - това също е сигнал за евентуална злоупотреба. Можете да пуснете и телефона на обявата в големите интернет търсачки. Ако той изскача при различни оферти с една и съща снимка - това е сигурен знак за измама, обясни още Масларски.
При сайт, който не е специализиран и не изисква регистрация, опасността също е голяма.
Дали една къща или хотел съществува можете да проверите и в офиса на туроператор на място, обясни Байко Байков от Агенцията на туроператорите и туристическите агенти. Цената за селски къщи при туроператор и в Интернет е почти една и съща, а в първия случай се знае кой поема отговорност за качеството на услугата, обясни експертът.
Ако все пак се прецакате да платите на измамник, парите ви са почти безвъзвратно изгубени, обясниха от Комисията за потребителите. Ако се оплаквате от качеството на услугата и се докаже, че тя не е на ниво или рекламата не отговаря на действителните условия, недобросъвестният собственик може да бъде санкциониран.
Повечето сметки, по които се превеждат парите, според полицията са в банкови клонове в малки градове или села. Освен това те най-често са отворени с фалшиви документи или на името на роми, на които е платено, за да дадат данните си. Така че понякога се налага туристите да се превърнат в детективи, за да не влязат в капан, докато организират почивката си.

Още новини