Начало Новини Актуално Планира се в Стара Загора да се произвеждат електромобили. Инвестицията е осигурена

Планира се в Стара Загора да се произвеждат електромобили. Инвестицията е осигурена

Актуално

Международният фонд Куоръс венчърс е осигурил британска инвестиция за производство на електромобили в Стара Загора. Това съобщи българският премиер Бойко Борисов след среща с представители на фонда в Лондон. Новият автомобил ще има 4 места. Ще развива скорост до 120 километра в час. Предвидено е да изминава до 300 километра с едно зареждане.

Борисов допълни, че представители на инвеститорите ще проведат среща и с кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев, за да уточнят кога модулната поточната линия може да бъде пусната в експлоатация.

Международен фонд планира да вложи 100 млн. лв. в строителството на завод за електромобили в Стара Загора. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който се срещна в Лондон с координатора на инвестицията за България Майк Робъртсън. Британските предприемачи вече преговарят с общината в Стара Загора, а правителството ни ще ги подкрепи да си намерят подходящ терен.
Борисов обясни,че електромобилите ще возят по 4-ма души, а батериите им ще издържат от 300 до 600 км. Максималната им скорост ще бъде 110 км в час. “В момента ги сглобяват ръчно и излизат с около 2000 евро по-скъпо, но считат, че чрез инвестицията и развитието на пазара ще бъдат абсолютно поносими и за българите”, добави той.
Предвижда се да почне производството и на двуместни спортни автомобили, лекотоварни коли и автобуси, уточнява вестник Труд. Международният фонд Quorus Ventures имал вече договори с около 150 дилъри за дистрибуция и заявки за 8000 коли. Работното име е ZCV-4. Показателите им били по-добри от тези на “Тойота Приус”.

От 16 часа на 9 февруари кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев ще се срещне с английските инвеститори "Зеро Карбон Технолоджи", които имат намерение да направят инвестиции в производството на електромобили в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината.

Новината съвпада със срещата на министрите на икономиката от Европейския съюз, които ще обсъждат в испанския град Сан Себастиан бъдещето на електрическите превозни средства на неофициално заседание на Съвета на Европейския съюз по въпросите на конкурентоспособността, съобщи dir.bg, цитерайки информация на БТА.
Използването на електрически автомобили е приоритетен въпрос на испанското ротационно председателство на ЕС, предвид мерките, които се предприемат за ограничаване на промените в климата и икономическата криза в автомобилната индустрия. Очаква се конкретно решение да бъде взето на редовното заседание на министрите на икономиката от ЕС през март.

Още новини