Начало Новини Актуално Планинари от Туристическо дружество Овчарица към ТЕЦ Марица изток 2 покориха Татрите

Планинари от Туристическо дружество Овчарица към ТЕЦ Марица изток 2 покориха Татрите

Актуално
туризъм

41 представители на туристическо дружество Овчарица, учредено към най-голямата топлоелектрическа централа на Балканите - ТЕЦ Марица изток 2, покориха Татрите. Търсачите на силни усещания приеха предизвикателството по повод 10-годишнината от основаването на туристическото дружество.

Те са пристигнали в град Орадеа, Румъния, от където, при тежки зимни условия, 10 от туристите се отправят към словашкия връх Риси, висок 2499 м.
„Имаше много сняг, мъгла, виелица. Фактът, че спомагащите ни въжета и куки не се виждаха, затрудни още повече изкачването ни. Беше трудно, но благодарение на уменията на водача ни Красимир Тодоров и усилията на всички от групата (Танко Танев, Диан Димитров, Катя Костова, Диана Христова и Силвия Константинова), за 6 часа успяхме да покорим върха”, коментира Дияна Тодорова – секретар на ТД Овчарица, съобщиха от пресцентъра на ТЕЦ Марица изток 2.
Друга част от туристите са тръгнали към хижа Слиешки дом, където са застигнати от суграшица, преминаваща в по-високите части на планината в силен снеговалеж. „Хижата е и изходен пункт за изкачване на най-високия връх на Татрите – Герлаховски щит, висок 2655 м. Поради лошите метеорологични условия и голямата снежна покривка обаче, планинските гидове забраниха изкачването на върха и така се наложи да се върнем обратно”, разказа Тодорова.
Ден по-късно, 33-ма членове на туристическото дружество при ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД са изкачили с лифт връх Ломнишки Щит, висок 2632 м. За някои от тях, достигането на такава височина се случва за първи път. В хода на 10-дневния планински трекинг, туристите посещават още полските татри, Австрия и Унгария. „Това беше едно от най-хубавите ми преживявания. Срещнах много хора. Запознах се с техните бит и култура. За пореден път се убедих, че във всяка страна има много красиви места, които си заслужава да бъдат видени. Най-важното бе, че всички се върнаха живи и здрави по родните си места”, разказа Дияна Тодорова.

 

На път за хижа Слиешки дом при изкаване на най-високия връх Герлаховски щит (2655 м.) във високите Татри Пред хижа Слиешки дом

В подножието връх Риси (на границата между Полша и Словакия) На върха на вр. Риси, висок 2499 м.)

Още новини