Начало Новини Актуално Пламен Русев: Ще направя и невъзможното Стара Загора да стане най-доброто място за живеене

Пламен Русев: Ще направя и невъзможното Стара Загора да стане най-доброто място за живеене

Актуално
Плавем Русев

Пламен Русев е роден в Стара Загора през 1964 г. Завършил е Изчислителна техника в Техническия университет в София и Счетоводство и контрол в УНСС. Има специализации по индустриален мениджмънт в Австрия и управление на големи промишлени предприятия в Япония.

В момента е докторант в Югозападния университет. Дисертацията му е на тема Публични проекти. Собственик е на два хотелски комплекса в Стара Загора - Уникато и Форум, и на един в Банско, отново с името Уникато. Владее английски и руски език. Женен, със син на 20 г. и дъщеря на 12 г. След броени дни Пламен Русев ще стане депутат от ГЕРБ от 27-ми Старозагорски избирателен район. Пламен Русев влиза в парламента на мястото на Живко Тодоров, който е избран за кмет на Стара Загора.


- Г-н Русев, Вие сте известен сред своите съграждани с родолюбивите си идеи. Някои от тях вече успяхте да осъществите, други - не. Като народен представител дали ще Ви бъде по-лесно?

- Надявам се наистина новото ми амплоа да помогне на все още нереализираните ми идеи единствено в посока подобряване на националния имидж на Стара Загора, както и към повишаване на международната ни известност и УТВЪРЖДАВАНЕТО НА СТАРА ЗАГОРА КАТО НАЦИОНАЛЕН И СВЕТОВЕН ТУРИСТИЧЕСКИ ЦЕНТЪР С 8-ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ.

Досега съм работил като обикновен гражданин, ще продължавам да работя вече и като народен представител. Някои от идеите ми, като чешмата на ген. Делчев, беседката и барбекюто край нея, които успях да реализирам, и днес старозагорци продължават да ползват с удоволствие. Като говорим за това, бих искал да помоля всички, които организират събирания там, ДА ПОЧИСТВАТ МЯСТОТО И ДА ГО ПАЗЯТ, ЗАЩОТО ГО НАПРАВИХ ЗА ВСИЧКИ. На никого не е приятно да види купища отпадъци, изпочупени пейки и други вандализми.
За друга моя идея, целяща подмяна на осветлението на римската мозайка зад Операта, бях посъветван от отговорните за мозайката хора да изчакам, защото тя била част от проект за реновиране на обекта. Колкото и куриозно да звучи, срещнах невероятно противодействие от същите хора за поставянето на надписите на английски в музея Неолитни жилища. Не искам да коментирам защо, по-добре питайте тях...

Предложението за ПОСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ФЛАГ НА ВИСОК ПИЛОН КРАЙ ГРАДА събираше прах на нечие общинско бюро. През това време един министър от предишното правителство я реализира на пристанището във Варна, но с държавни средства. Както се казва, докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват...

- А какво се случва със Стара Загора - центърът на Вселената?

- На някои може да им се струва, че изоставих тази идея, но не, не съм. ОСТАВИХ Я ДА ОТЛЕЖИ МАЛКО, защото единственият човек в общинската администрация, който ме подкрепи и положи реални усилия тя да се реализира, беше бившият зам.-кмет Велизар Балабанов. След неговата оставка реших, че ще ми струва многократно повече усилия да се преборя със закостенялото мислене и бездушието на останалите в бялата сграда властимащи, които в много случаи нехаеха за текущите си ангажименти, а камо ли да подкрепят нещо толкова нетрадиционно и дори екзотично.

ДОРИ БЕЗРЕЗЕРВНАТА ПОДКРЕПА НА ИДЕЯТА ОТ СТРАНА НА ЗАМ.-ПРЕМИЕРА СИМЕОН ДЯНКОВ НЕ УСПЯ ДА ГИ МОТИВИРА. Не назовавам имена, те са известни.

- А сега накъде?

- Сега имаме един млад, необременен и амбициозен кмет. Човек с разчупено мислене, който не се страхува да поема рискове и да носи отговорност за тях. Той се ползва с огромното доверие на ръководството на ГЕРБ и правителството. Ние гледаме в една посока, а тя е: Да направим Стара Загора най-доброто място за живеене в България. Център на Вселената е символика, с която идващите в града туристи ще ни запомнят. От нас всички зависи да направим престоя им в града ПРАЗНИК, ЗА КОЙТО ДЪЛГО ВРЕМЕ ДА РАЗКАЗВАТ И ПРЕПОРЪЧВАТ.

Как? С много, много работа. Вече имаме одобрен проект, който е заслуга на досегашната администрация, за експониране на античната улица. Макар и по- орязан, реализирането му безусловно ще даде нов живот на безценното ни археологично богатство.

Реализирането на такива големи инфраструктурни проекти, като МАГИСТРАЛА ТРАКИЯ И ТУНЕЛА ПОД ШИПКА, ще направи града ни и региона изключително комуникативни за туристите. Но за да бъде и привлекателен, трябва да направим няколко важни неща: да продължим реставрирането и експонирането на археологичните обекти и да рекламираме с всякакви средства. За това трябват млади и агресивни хора и пари.

- Все пак, какво реално мислите, че ще можете да свършите като депутат в парламента?

- Какво реално може да свърши един депутат в оставащите две години от мандата, все още не мога да кажа в детайли, но мога да обещая, че ще направя и невъзможното, за да стане Стара Загора най-доброто място за живеене.

МНОГО БИХ ИСКАЛ ТАЗИ ЦЕЛ ДА БЪДЕ НАДПАРТИЙНА и всички старозагорски депутати да направят всичко по силите си за нейното осъществяване. Това означава в парламента да има здраво старозагорско лоби, което да инициира и лобира за всякакви проекти, целящи развитието на региона. Убеден съм, че новият кмет и екипът му с подкрепата на Общинския съвет и с усилията на депутатите ЩЕ ВДИГНАТ РЕШИТЕЛНО ТЕМПОТО НА РАБОТА. И ще преодолеят изоставането в усвояването на евросредства чрез стартиране на нови проекти за общината.
На всички, които гледат скептично, пасивни са или още по-лошо - смятат да пречат, ще цитирам нещо, което съм научил от баща си. Ако не можеш да светиш, гледай поне да не тъмниш!

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини